Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat, joi, la conferința de prezentare a ultimul raport al instituției privind concurența în sectoarele esențiale ale economiei românești, că, în timp ce Consiliul se străduiește să liberalizeze piața serviciilor notariale, una dintre cele mai restricționate legislativ din România, a remarcat tendințe restrictive și pe piața serviciilor de avocatură, care se situează în prezent în topul industriilor cu cea mai puternică presiune concurențială.
"Până să-i liberalizăm pe notari, demers la care ne străduim de mult timp, observăm că apar tendințe de restricționare și la avocați", a spus Chirițoiu.
Președintele Consiliului Concurenței s-a referit la un proiect de lege, prezentat în premieră de Profit.ro în mai și adoptat recent de Camera Deputaților, potrivit căruia Uniunea Națională a Barourilor (UNBR) va introduce tarife minimale pentru onorariile percepute de avocați de la clienți. Argumentele inițiatorilor legii au fost "curmarea concurenței neloiale din partea unor avocați care stabilesc onorarii mici, de dumping", dar și creșterea veniturilor avocaților având drept consecință inclusiv sumele pe care aceștia le plătesc la barou.
CITEȘTE ȘI Statul vrea să trimită viitorilor pensionari 7,5 mil. de certificate privind stagiul de cotizare la sistemul publicÎn forma adoptată de Camera Deputaților pe 18 octombrie, proiectul de lege stipulează că UNBR va stabili onorarii minimale doar cu "caracter de recomandare".
În mai, Consiliul Concurenței a intervenit la Parlament pentru a opri introducerea acestui prag minim al onorariilor, explicând că o astfel de prevedere a mai fost aplicată până în 2004, când a fost eliminată, tot la insistența Concurenței, și arătând că stabilirea unor limite minime ale onorariilor restrânge libertatea avocaților de a se concura prin prețul serviciilor oferite.
Mai mult, tot atunci, Ministerul Justiției a atenționat parlamentarii, într-un document înscris "F.F.Urgent", că introducerea de către avocați a unor onorarii minimale în relația cu clienții va avea un caracter prohibitiv pentru justițiabili, prin impunerea unor sarcini excesive constând în costuri suplimentare pentru a beneficia de asistență și reprezentare calificată atunci când se adresează unei instanțe judecătorești, având ca efect descurajarea acestora de a apela la un astfel de serviciu.
CITEȘTE ȘI iPhone 8 ar putea fi lansat în trei versiuni și ar urma să aibă ecran curbatMinisterul atenționa totodată că stabilirea unor onorarii minimale pentru serviciile prestate de avocați este contrară principiilor pe care este structurată această profesie, ca profesie liberală, supusă unor reguli concurențiale specifice. Impunerea de onorarii minimale poate avea consecințe serioase în afectarea a însuși dreptului la apărare, astfel cum acesta este garantat de Constituție și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, mai aprecia ministerul de resort.
Potrivit celui mai recent raport al Consiliului privind concurența în sectoarele esențiale ale economiei românești, profesiile liberale au înregistrat scoruri care le plasează pe acestea în prima parte a clasamentului din punctul de vedere al presiunii concurențiale, două dintre acestea fiind chiar în primul sfert, serviciile de arhitectură și cele avocațiale, urmate îndeaproape de serviciile auditorilor financiari și cele ale practicienilor în insolvență.
"Scorurile obținute se datorează caracteristicilor comune ale profesiilor liberale, precum numărul foarte mare de agenți de pe piață, barierele reduse la intrare, acestea fiind reprezentate doar de anumite certificări specifice fiecărei profesii și apartenența la organizația profesională aferentă, care are și rol de reglementare a fiecărei activități liberale în parte. O excepție notabilă de la scorurile obținute de profesiile liberale este reprezentată de serviciile notariale, care se află la polul opus, înregistrând a doua cea mai slabă presiune concurențială dintre toate industriile analizate. Scorul scăzut în cazul serviciilor notariale se datorează, în mare parte, existenței unor puternice bariere cantitative la intrare, numărul cabinetelor de notari fiind limitat prin reglementările impuse de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România. De asemenea, un alt factor care determină o presiune concurențială scăzută este reprezentat de cererea pentru astfel de servicii, care este inelastică prin prisma caracterului de strictă necesitate al unora dintre aceste servicii", se menționează în raportul citat.
CITEȘTE ȘI 100.000 de obiecte electrocasnice conectate la internet, folosite de hackeri pentru atacul informatic ce a paralizat SUAÎn plus, onorariile pentru serviciile notariale sunt stabilite prin ordin al ministrului Justiției, deși ar fi trebuit liberalizate, conform unei legi din 2012. Astfel, clientul plătește un onorariu fix pentru fiecare serviciu notarial, dar și gradual, în funcție de valoarea actului solicitat. Ministerul Justiției stabilește limitele minime pentru fiecare serviciu, dar un notar poate solicita și tarife mai mari.
Încă din 2009, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, declara că românii plătesc pentru serviciile notariale aferente tranzacțiilor imobiliare de 14 ori mai mult decât germanii și că costurile notariale din România sunt mai mari de șapte ori decât în Portugalia, de cinci ori decât în Franța, de șase ori decât în Austria sau Spania și de patru ori decât în Belgia.
Șeful instituției arăta atunci că va propune Parlamentului și Guvernului eliminarea restricțiilor privind numărul de notari publici, a grilelor privind onorariile minime ale acestora în domeniul tranzacțiilor imobiliare, a restricțiilor privind publicitatea și a celor legate de alocarea teritorială a posturilor.