Salariile angajaților din sectorul privat au crescut cu circa 8%, iar valoarea bonsurilor acordate acestora a fost cu 22% mai mare în al treilea trimestru al acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, IT și retail fiind industriile care au acordat cele mai mari creșteri salariale în acest interval.
Spre comparație, din punct de vedere salarial, trimestrul trei al anului trecut înregistra un avans de doar 3% față de trimestrul trei 2014.
În contextul lipsei acute de candidați pentru pozițiile deschise, companiile au recurs la varianta introducerii bonusării, respectiv mărirea valorii bonusurilor deja oferite, ceea ce explică creșterea cu 22%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Companiile au început să bonuseze activitatea angajaților pentru a-i reține, dar și pentru a-i motiva să fie cât mai eficienți. De asemenea, un alt motiv al acestei creșteri semnificative ține de evaluarea performanțelor angajaților, care se face din ce în ce mai mult în timp real, în funcție de proiecte. Evoluția salariilor a fost resimțită în toate zonele, indiferent că vorbim de whitecollars sau de bluecollars. Acest lucru se explică prin concurența tot mai puternică între companii pe piața forței de muncă. În acest moment, mulți angajatori se confruntă cu foarte mari dificultăți în a găsi personalul necesar, în primă fază, și în a-i reține, în a doua fază”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree, companie din piața de externalizare a proceselor de HR care a realizat un studiu pe această temă.
Astfel, urmând trendul internațional în acest sens, managerii nu mai așteaptă sfârșitul de an pentru a bonusa angajații corespunzător realizărilor, preferând să facă acest lucru ”din mers”, ceea ce aduce mai multă eficiență în cadrul echipelor.
În același timp, deși cererea pentru noi angajați este foarte mare, în al treilea trimestru numărul angajărilor a crescut cu 7% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Aceasta în condițiile în care, în trimestrul trei din 2015 a fost raportată o creștere de peste 10% față de 2014.
Industriile cu cele mai multe angajări sunt retail și shared service center-e.
Studiul mai relevă că numărul de zile de concediu de odihnă a evoluat în al treilea trimestru cu 13% față de perioada similară din 2015, în timp ce numărul zilelor de concediu medical luate de angajați a crescut cu un procent semnificativ, de circa 17%.