Cererile inițiale pentru ajutor de șomaj din SUA, la cel mai redus nivel din ultimii peste 44 de ani

Cererile inițiale pentru ajutor de șomaj din SUA, la cel mai redus nivel din ultimii peste 44 de ani
scris 19 oct 2017

Cererile inițiale pentru ajutor de șomaj din SUA au scăzut, săptămâna trecută, la cel mai redus nivel din ultimii peste 44 de ani, semn că piața muncii din cea mai mare economie a lumii își revine după concedierile temporare cauzate, luna trecută, de uraganele Harvey și Irma.

Numărul cererilor inițiale pentru ajutor de șomaj, indicator folosit pentru aproximarea concedierilor din companii, s-a redus cu 22.000 în săptămâna încheiată pe 14 octombrie, până la 222.000, potrivit datelor Departamentului american al Muncii.

Urmărește-ne și pe Google News

Este cel mai mic număr înregistrat din martie 1973. Analiștii intervievați de MarketWatch estimau un număr de cereri inițiale de 244.000 pentru săptămâna trecută.

Banca Mondială împrumută UniCredit Leasing 150 milioane lei pentru finanțarea IMM-urilor. E primul împrumut în lei acordat de IFC unei companii de leasing CITEȘTE ȘI Banca Mondială împrumută UniCredit Leasing 150 milioane lei pentru finanțarea IMM-urilor. E primul împrumut în lei acordat de IFC unei companii de leasing

Numărul mediu de cereri pentru ajutor de șomaj din ultima lună a scăzut cu 9.500, până la 248.250 de cereri.

În același timp, numărul persoanelor care primesc deja ajutor de șomaj s-a redus cu 16.000, la 1,89 milioane de persoane, de asemenea cel mai scăzut nivel începând cu anul 1973.

Datele relevă că piața americană a muncii trece printr-o perioadă robustă. Rata șomajului, de 4,2%, este cea mai scăzută din anul 2000, iar cea mai mare nemulțumire a companiilor este că nu găsesc lucrători calificați care să ocupe un număr record de posturi vacante.

“Nu încape îndoială, piața muncii este puternică", spune economistul șef al Amherst Pierpont Securities, Stephen Stanley.

Investitorii de pe Wall Street nu au reacționat însă vizibil la datele pozitive privind piața muncii, în contextul în care criza din regiunea spaniolă Catalonia a declanșat un val de vânzări pe bursele europene, care s-a transmis și peste Atlantic. Evoluția prețurilor este influențată și de informațiile referitoare la economia chineză, a cărei creștere a încetinit în trimestrul al treilea.

Totodată, astăzi se împlinesc 30 de ani de la crahul bursei americane din 1987, unii investitori exprimându-și îngrijorarea că avansul accelerat al prețurilor acțiunilor din ultimul an ar putea avea un deznodământ similar.

Dow Jones Industrial Average, care a închis, ieri, pentru prima oară peste pragul psihologic de 23.000 de puncte, se deprecia cu 0,24% în jurul orei 17:50 (ora României), S&P 500 consemna un declin apropiat, de 0,22%, iar Nasdaq Composite era în scădere cu circa 0,6%. Toți cei trei indici au închis la valori record miercuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereri somaj
sua
piata muncii
wall street
actiuni