BlackRock, Vanguard și State Street, cele mai mari trei fonduri de investiții din lume, au acumulat active în sectorul carburanților fosili în valoare combinată de 300 de miliarde de dolari, folosind bani proveniți din economiile private și contribuțiile de pensii ale oamenilor, potrivit publicației The Guardian.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
Aceste fonduri, care împreună dețin active cu o valoare mai mare decât PIB-ul Chinei, au continuat după acordul de la Paris să constituie participații la unele dintre companiile care au produs cele mai mari cantități de dioxid de carbon, potrivit datelor financiare, arată news.ro.
Cele mai mari două fonduri de investiții, BlackRock și Vanguard, s-au opus în mod curent la moțiunile acționarilor împotriva companiilor din sectorul carburanților fosili, care i-ar fi obligat pe directori să ia mai multe măsuri împotriva schimbărilor climatice.
CITEȘTE ȘI UE va obliga Ikea să ramburseze taxe în valoare de mai multe milioane de euro statului olandezCreșterea investițiilor este alimentată de succesul din ultimul deceniu al fondurilor care se folosesc de algoritmi pentru a urmări principalii indici bursieri, cum sunt FTSE 100 și S&P 500.
The Guardian a colaborat cu institutul de cercetări InfluenceMap și cu firma specializată în analiza datelor companiilor ProxyInsight, pentru a analiza rolul jucat de administratorii de active în finanțarea și administrarea unora dintre cele mai mari companii de carburanți fosili din lume.
Datele colectate de InfluenceMap arată modul în care Blackrock, Vanguard și State Street, cunoscute sub numele de ”big three”, au devenit actori majori în problemele climatice, în lumea financiară. Aceste fonduri sunt cei mai mari administratori de fonduri în industria de profil de 74.000 de miliarde de dolari.
Potrivit unei analize a datelor, deținerile lor în domeniul energiei termice pe bază de cărbune, petrol și gaze, prin intermediul companiilor gestionate, au crescut începând din 2016 cu 34,8%.
Asta înseamnă că sunt în prezent cei mai mari investitori în companii publice din industria petrolului, gazelor și cărbunelui, administrând fonduri ale unor fonduri de pensii mari, fonduri ale unor universități și companii de asigurări.
CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii administrate NN au depășit reperul de 5% din acțiunile BRD. Valoarea deținerii se apropie de jumătate de miliard de lei. Ieșirea Fondului Proprietatea a favorizat întregirea acestei participațiiCu toate că managerii de fonduri nu dețin companiile în care investesc, exercită drepturile de acționari în numele clienților, pentru a vota membrii consiliilor de administrație și diverse politici ale companiilor.
Date publicate de companii arată că în perioada 2015-2019 Vanguard și BlackRock s-au folosit de voturile lor pentru a se opune în mod frecvent eforturilor de îmbunătățire a publicării de date financiare legate de climă.
Investigația efectuată de Guardian a constat că:
Vanguard (161,1 miliarde dolari), BlackRock (87,3 miliarde dolari) și State Street (38,3 miliarde dolari) adminsitrează acțiuni cumulate ale unor companii de petrol, cărbune și gaze de 286,7 miliarde de dolari. Portofoliul lor combinat ar putea fi chiar mai mare, în condițiile în care calculele exclud deținerile directe și deținerile de fonduri nelistate.
Posibilele emisii de dioxid de carbon ale acestor dețineri au crescut după acordul de la Paris de la 10,593 de gigatone la 14,283 de gigatone, cantitate echivalentă cu 38% din emisiile de dioxid de carbon ale carburnaților fosili din 2018.
În perioada 2015-2019, BlackRock și Vanguard s-au opus sau s-au abținut la peste 80% dintre moțiunile legate de climă din companiile producătoare de carburanți fosili membre ale indicilor FTSE 100 și S&P 500, potrivit datelor oferite de ProxyInsight. Cele trei mari companii se află între administratorii de fonduri care oferă fonduri de investiții ”prietenoase mediului” și ”durabile” și care au dețineri substanțiale la companii de carburanți fosili.
CITEȘTE ȘI Pensia cu poștașul costă de opt ori mai mult comparativ cu pensia încasată pe card. Doar 40% din pensii sunt virate pe cardBlackRock, Vanguard și State Street nu contestă aceste concluzii.
Multe fonduri de pensii și administratori de active susțin programe de îmbunătățire a informațiilor legate de modul în care companii importante pentru climă răspund la îngrijorările referitoare la mediu, între care se află Transition Pathway Initiative, care evaluează consiliile de administrație ale companiilor din domeniul combustibililor fosili, energiei și transporturilor în funcție de reacția acestora.
BlackRock, Vanguard și State Street susțin Forța de Acțiune pentru Dezvăluiri Financiare Referitoare la Climă (Task Force on Climate-related Financial Disclosures), un program voluntar prezidat de fostul primar al New York-ului Michael Bloomberg.