Fondul suveran de investiții al Norvegiei, cel mai mare din lume, intenționează să depună mai multe eforturi în identificarea și renunțarea la participațiile în companiile neviabile după turbulențele recente din sistemul bancar global, relatează Reuters.
„Credem că devine din ce în ce mai important să alocăm resurse în găsirea a ceea ce eu numesc mere putrede”, a declarat marți CEO-ul fondului, Nicolai Tangen, în timpul unei audieri din parlamentul de la Oslo, scrie Hotnews.ro.
„Acestea sunt companii a căror stare de sănătate este poate nu chiar ceea ce pare a fi”, a explicat el.
Fondul condus de acesta sub egida Băncii Centrale a Norvegiei afirmă că a pierdut o „sumă considerabilă” în urma prăbușirii subite pe 10 martie a Silicon Valley Bank, una dintre cele peste 9.200 de companii aflate în portofoliul său la începutul acestui an.
Fondul a deținut de asemenea o participație la Credit Suisse, gigantul bancar al Elveției care a fost salvat de rivalii de la UBS în coordonare cu guvernul elvețian după ce panica instalată pe piața bancară americană s-a răspândit peste Oceanul Atlantic.
Cel mai mare fond de investiții din lume a scăpat de acțiunile la Adani Group
La începutul lui 2023 fondul suveran de investiții de la Oslo deținea o participație de 1,01% în SVB Financial Group, proprietarul Silicon Valley Bank, participație evaluată la 138 de milioane de dolari. În cazul Credit Suisse Group fondul norvegian deținea acțiuni în valoare de 177,7 de milioane de dolari.
Tangen a declarat marți în fața comisiei pentru finanțe din parlamentul norvegian că fondul pe care îl conduce poate economisi bani prin identificarea timpurie a companiilor cu probleme.
„Nu vom putea identifica niciodată toate merele putrede, dar putem încerca să identificăm pe cât de multe putem”, a adăugat el.
Drept exemplu în acest sens, el a afirmat că fondul a vândut majoritatea acțiunilor pe care le deținea la Adani Group înainte de apariția unor informații în luna ianuarie care au dus la o scădere dramatică a prețului acțiunilor conglomeratului deținut de omul de afaceri indian Gautam Adani.
Acțiunile Adani Enterprises s-au devalorizat cu 51% de la începutul acestui an.