Brexitul ar putea reduce profiturile băncilor europene cu 32 de miliarde de euro până în 2018, reprezentând un declin de 11% comparativ cu nivelul care ar fi urmat să fie atins în lipsa acestui șoc economic, potrivit estimărilor băncii americane Goldman Sachs Group, transmite Bloomberg.
Bancile britanice vor fi cele mai afectate de votul britanicilor de ieșire din Uniunea Europeană, profiturile lor nete urmând să fie cu 10 miliarde de euro sub potențial, potrivit unei note de marți a analiștilor Goldman Sachs, scrie News.ro.
Cel mai puțin vor fi afectate băncile din regiunea Benelux și țările nordice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Anticipăm o perspectivă mai slabă din cauza volumelor, marjelor și comisioanelor mai reduse, precum și riscuri mai mari de creditare. Anticipăm totodată un nivel mai scăzut al activităților pe piețele de capital, precum și al valorii activelor și al fluxurilor de active”, conform analiștilor băncii de investiții.
Piețele financiare au înregistrat scăderi mari după referendumul britanic de joia trecută, ceea ce i-a determinat pe analiști să retrogradeze băncile europene.
Investitorii au renunțat la lira sterlină și la acțiuni, cumpărând în schimb active sigure, între care aur și obligațiuni germane.
CITEȘTE ȘI Maria Șarapova va studia managementul afacerilor la Universitatea HarvardÎn zona euro, cele mai afectate vor fi băncile germane, din cauza eficienței reduse a costurilor, consideră analiștii Goldman Sachs.
Indicele Bloomberg pentru bănci europene și servicii financiare a urcat marți cu 3%, după ce pe parcursul celor două ședințe precedente a scăzut cu peste 20%.
În Marea Britanie, analiștii Goldman Sachs au redus ratingul băncii Barclays de la cumpără la neutru, menționând ”riscurile operaționale sporite, din cauza problemei pașaportului”, sistemul care permite băncilor din statele UE să își servească clienții în toate statele membre.