Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a achitat, anul trecut, peste 112 milioane lei de la bugetul de stat pentru acoperirea ratelor la bănci datorate de beneficiarii de credite garantate de Guvern, printre care se numără companii de stat și municipalități, dar și persoane fizice care au contractat împrumuturi ipotecare prin programul Prima Casă.
Potrivit datelor publicate de minister, MFP a plătit, în 2015, 105,3 milioane lei pentru onorarea, la extern sau intern, după caz, a obligațiilor asumate prin scrisori de garanție pentru 4 companii de stat și 57 de primării care au beneficiat de credite garantate de stat.
Este vorba despre companiile de stat CFR SA, Complexul Energetic Hunedoara, Electrocentrale București (ELCEN) și Termoelectrica. Cele 57 de primării sunt toate din regiunea Moldovei, iar pe lista acestora figurează municipiile Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc și Gura Humorului, precum și orașul Siret, restul fiind primării de comune.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"De asemenea, Ministerul Finanțelor Publice a achitat suma 7,3 milioane lei în contul unui număr de 96 garanții executate în cadrul Programului Prima Casă", precizează instituția.
MFP mai arată că, pentru recuperarea debitelor, a luat măsurile prevăzute de legislația în vigoare privind încasarea sumelor achitate de minister în calitate de garant, precum și pentru cele datorate la fondul de risc.
"Din plățile efectuate de Ministerul Finanțelor Publice în calitate de garant până în anul 2015 inclusiv, de la beneficiarii de garanții guvernamentale, în anul 2015, s-a recuperat suma de 46,5 milioane lei. Din această sumă, în cadrul programului Prima Casă s-a recuperat suma de 4,3 milioane lei, iar în cadrul programului Mihail Kogălniceanu pentru întreprinderi mici și mijlocii s-a recuperat suma de 0,5 milioane lei", anunță ministerul.
CITEȘTE ȘI Guvernul britanic amână vânzarea participațiilor deținute la Lloyds și RBSÎn anul 2015 s-au emis garanții de stat în valoare de circa 2,985 miliarde lei, din care 2,960 miliarde lei pentru Prima Casă, 21,26 milioane lei pentru credite contractate de IMM-uri, 3,26 milioane lei în cadrul programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi și doar circa 200.000 lei în cadrul programului de reabilitare termică a clădirilor.
La finalul anului trecut, soldul garanțiilor guvernamentale se cifra la circa 15,56 miliarde lei, cu 247,6 milioane lei mai mare față de 31 decembrie 2014. Grosul era reprezentat de garanții acordate în baza unor legi speciale (peste 12,9 miliarde lei), categorie în care intră daune în litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești si angajamente extrabilanțiere garantate în favoarea BCR, programul Prima Casă, programul de reabilitare termică a clădirilor de locuit, programul de sprijin pentru beneficiarii proiectelor în domenii prioritare pentru economia românească finanțate din instrumente structurale ale UE, programul de garantare a creditelor pentru IMM și programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi.
Alte garanții guvernamentale, al căror sold se cifra la 2,654 miliarde lei la finalul anului trecut, au fost acordate pentru finanțări rambursabile contractate de operatorii economici (2,369 miliarde lei) și de către autoritățile administrației publice locale în vederea finanțării de proiecte (285,7 milioane lei).