Firmele private străine, deși minoritare ca număr, reprezentând doar 7,8% din totalul companiilor nefinanciare din România, generează peste 42% din valoarea adăugată și din cifra de afaceri la nivelul economiei și angajează peste un sfert din numărul total de salariați, se arată în ultimul Raport asupra stabilității financiare elaborat de BNR.
"Firmele private străine, deși minoritare ca număr (7,8% din totalul companiilor nefinanciare active în 2014), dețin un rol major în economie: acestea generează peste 42% din valoarea adăugată și din cifra de afaceri la nivelul economiei, angajând 26% din numărul de salariați. Pe de altă parte, firmele private cu capital majoritar autohton, deși mult mai numeroase (peste 540.000 de companii, respectiv 90,6% din numărul total de companii în 2014), generează 45% din valoarea adăugată și puțin peste 50% din valoarea vânzărilor", se afirmă în documentul citat.
Potrivit BNR, în 2014, rezultatul financiar net agregat al companiilor nefinanciare din România a fost pozitiv, de 20,9 miliarde lei, firmele cu profit net afișând un plus de 62,9 miliarde lei, iar cele pe pierderi, un minus de 42 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI Siguranța datelor personale pe internet a devenit aproape o iluzie, avertizează specialiștii în IT"Volumul pierderilor sectorului companiilor nefinanciare a continuat să fie unul însemnat și în anul 2014, creșterile acestora consemnate după declanșarea crizei financiare internaționale menținându-se chiar în condițiile în care cadrul macroeconomic s-a îmbunătățit semnificativ. Firmele care funcționează timp îndelungat pe pierderi sau care manifestă o indisciplină financiară distorsionează concurența din economia reală și generează efecte negative asupra inflației (prin neplata facturilor, partenerii comerciali sunt nevoiți să majoreze prețurile, iar prin neplata creditelor, băncile cresc ratele de dobândă). Mai mult, pierderea inflaționistă generată de companii diminuează valoarea adăugată brută produsă în economie, respectiv PIB", arată banca centrală.
Raportul asupra stabilității financiare menționează că indicatorii de profitabilitate, îndatorare și lichiditate ai firmelor active din economie au continuat să se îmbunătățească pe parcursul anului 2014, ceea ce arată că se creează tot mai mult spațiu pentru reluarea sustenabilă a creditării sectorului companiilor.
Astfel, rentabilitatea capitalurilor și rentabilitatea activelor s-au majorat ușor, de la 11% la 11,2%, respectiv de la 3,2% la 3,5%, în perioada 2013-2014). Evoluția a fost acompaniată de îmbunătățirea marjei profitului, de la 3,8% la 4,1%, și a capacității de acoperire din profituri a cheltuielilor cu dobânzile, de la 2,5 la 2,8% în aceeași perioadă.
Totodată, gradul de îndatorare a companiilor s-a diminuat ușor, efectul de pârghie, calculat ca raport între datorii și capitaluri proprii, scăzând de la 2,39% în anul 2013 la 2,22% în 2014). Lichiditatea generală a ajuns la 90,4%, de la 88,7% în anul anterior, iar lichiditatea la vedere a urcat la 16,2%, de la 14,4%.
"În acest context, companiile românești au direcționat sume suplimentare către activitatea de investiții, fluxurile de numerar cu această destinație majorându-se cu aproximativ 8,7% în anul 2014 față de anul anterior", se mai arată în raportul BNR.