Banca Națională a României (BNR) și guvernele României, indiferent de orientarea ideologică, nu au renunțat niciodată la recuperarea tezaurului de la Moscova, unde a fost trimis în perioada Primului Război Mondial, iar BNR va face în continuare toate demersurile pentru ca valorile înstrăinate să revină acasă, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, la simpozionul de istorie și civilizație bancară „Cristian Popișteanu”.
Guvernatorul BNR a făcut un istoric al transferului tezaurului României în Rusia Țaristă, aliată a României în Primul Război Mondial, începând din decembrie 2016, când o mare parte a României, inclusiv Capitala, a fost ocupată de către trupele Puterilor Centrale (Germania, Austro-Ungaria și Bulgaria), scrie News.ro
"în decembrie 1916, au plecat către Moscova 1738 de casete cu aur ale BNR, în valoare de aproximativ 315 milioane lei (cifra exactă - 314.580.456, 84 lei), adică 91,32 tone, care au fost încărcate în 17 vagoane de tren", a afirmat Isărescu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"În iulie 1917, a plecat al doilea transport: în trei vagoane de tren au fost încărcate 188 de casete ale Băncii Naționale, care cuprindeau: aur, în valoare de 574 523,57 lei, adică 0,16 tone, și „titluri, efecte, valori, depozite, parte din arhive și cărți, actele sale”. Astfel, în total, în primul și în cel de-al doilea transport s-au aflat 91,48 tone aur", a completat guvernatorul.
Însă la puțin timp după al doilea transfer, în octombrie 2017, bolșevicii au preluat puterea în Rusia și au confiscat tezaurul României, pe care l-au declarat „intangibil”. Totuși, bolșevicii și-au asumat răspunderea "de a păstra acest tezaur pentru a-l preda în mâinile poporului român”.
Ulterior, sovieticii au restituit, în două tranșe (1935 și 1956), porțiuni din tezaur, cu o valoare redusă comparativ cu valoarea totală a tezaurului transmis la Moscova.
Astfel, în iunie 1935, Rusia a trimis în România 212 de lăzi, în care se aflau bilete de bancă, "cerneluri tipografice, hârtie pentru tipărirea bancnotelor, un aparat de numerotat, clei, hârtii de valoare, inclusiv dintre cele depozitate de particulari la BNR, dar pentru care fuseseră deja emise duplicate, și documente de arhivă".
De asemenea, în 1956, Rusia sovietică a trimis României, printre altele, tezaurul cunoscut sub denumirea „Cloșca cu puii de aur”, cu o greutate de 19,763 kilograme.
'Dar în niciuna din aceste două restituiri n-a fost vorba de Tezaurul Băncii Naționale a României", a punctat Isărescu.
"Cu toate acestea nici BNR, nici guvernul român, indiferent de orientarea ideologică nu au renunțat la continuarea demersurilor pentru recuperarea tezaurului Băncii Naționale a României", a afirmat guvernatorul BNR.
Mai mult, Mugur Isărescu s-a angajat că instituția pe care o conduce nu va renunța la ideea de recupera tezaurul.
"Se împlinește un secol de la plecarea tezaurului. Banca Națională a României consideră în continuare că este de datoria sa să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca aceste valori să revină acasă", a mai spus Isărescu.
În prezent, rezerva de aur a României, aflată în administrarea BNR, este de 103,7 tone de aur, cu circa 12 tone mai mare decât cantitatea de aur din tezaurul deținut de BNR în 1916 și transmis la Moscova.