BNR a menținut la 4,2% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și a crescut-o ușor pe cea pentru 2020

BNR a menținut la 4,2% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și a crescut-o ușor pe cea pentru 2020
scris 8 aug 2019

Banca Națională a României a menținut prognoza privind rata anuală a inflației al 4,2% pentru sfârșitul acestui an și a majorat cu 0,1 puncte procentuale la 3,4% estimarea pentru decembrie 2020. Inflația va rămâne, astfel, în afara țintei băncii centrale în acest an și ar urma să intre în țintă anul viitor.

Rata anuală a inflației a scăzut de la 4,1% în mai la 3,8% iunie, o scădere mai rapidă decât estima analiștii, inclusiv cei din banca centrală. Guvernatorul Mugur Isărescu spune, însă, că această evoluție nu schimbă prognoza pentru acest an.

Urmărește-ne și pe Google News

„Până spre sfârșitul anului nu suntem pozitivi, chiar dacă am avut aceste scăderi de prețuri. Prețurile la alimente scad, dar se pare că anul trecut au scăzut mai mult decât anul acesta. Și atunci indicele va arăta o ușoară creștere. Avem un efect de bază care nu ne avantajează. S-ar putea să ne avantajeze în toamnă, dacă anul agricol va fi în continuare unul bun”, explică Isărescu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Guvernatorul adaugă că, pe termen mai îndelungat, inflația va intra în ținta băncii centrale de 1,5-3,5%, dar spre limita superioară a acesteia.

Isărescu a menționat drept preocupantă creșterea inflației de bază – rată din calculul căreia sunt eliminate costurile volatile, cele administrate și petrolul -, care a ajuns la 3,3% și este estimată să ajungă la 3,6%, lucru ce reflectă un exces de cerere în economie.

„E clar că prețurile sunt împinse în sus de o cerere în exces”, adaugă Isărescu.

Totodată, la creșterea inflației de bază a contribuit și scumpirea serviciilor de telefonie și abonamente tv. 

Guvernatorul menționează din nou degradarea contului curent, pe care o pune pe seama creșterii veniturilor populației peste potențialul de producție al economiei.

„Spunem de doi ani de zile că vor veni costurile acestui tip de creștere economică., bazată excesiv pe consum”, explică Isărescu.

BNR a menținut dobânda cheie la 2,5%, iar Isărescu a menționat că „nu dă bine să te plimbi cu rata de politică monetară”, în condițiile în care se intră într-un nou ciclu de relaxare monetară la nivel mondial.

„Fed a redus dobânzile, dincolo de toate așteptări care erau acum un an. Banca Centrală Europeană promite relaxări, Banca Angliei de asemenea, deși nu știu unde mai au spațiu. De câteva zile avem semnale că și bănci centrale emergente mari se gândesc la reduceri de dobândă (…) Avem dobânzi destul de ridicate. Avem un diferențial pozitiv dublat de o poziție stabilă, solidă, a BNR. Am fost atenți să nu se ducă și partea cealaltă să se aprecieze prea mult cursul. Abordarea trebuie să fie pas cu pas”, explică guvernatorul.

Următoarea ședință de politică monetară va avea loc în octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
inflatie