BlackRock, cea mai mare companie de administrare a activelor din lume, va oferi noi strategii de investiții și fonduri tranzacționate la bursă care exclud producătorii și retailerii de arme de foc destinate civililor, în conformitate cu planurile anunțate în luna martie, după masacrul care a avut loc la un liceu din Florida, transmite Reuters.
Potrivit unei informări actualizate trimise clienților de un purtător de cuvânt al companiei, BlackRock va oferi o nouă serie de produse, care exclud sectorul armelor de foc, investitorilor instituționali mari și fondurilor de pensii care efectuează plasamente în companii membre ale indicilor S&P 500 și Russell 1000, scrie News.ro.
BlackRock a mai anunțat că va crea două fonduri tranzacționate la bursă care vor exclude producătorii de arme și retailerii de arme mari, urmând să adauge filtre similare pentru fondurile de acțiuni și obligațiuni deja existente care iau în considerare factorii sociali.
CITEȘTE ȘI României îi este pregătită Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc. Data inițială - 11 septembrie, când sunt amintite efectele atacului terorist din SUAInteresul mare al investitorilor în aceste produse ar putea, în teorie, să reducă cererea pentru acțiuni ale unor producători de arme cum sunt American Outdoor Brands și Sturm Ruger, la care fondurile BlackRock dețin participații mari, cu toate că ar putea dura ceva timp înainte ca clienții să transfere suficienți bani pentru a avea un impact.
Măsurile anunțate de BlackRock constituie cea mai recentă reacție a unei companii la nemulțumirea americanilor față de producătorii de arme, după o serie de atacuri armate care au avut loc în SUA, cu toate că impactul acestor măsuri este neclar.
BlackRock administrează active de aproximativ 6.000 de miliarde de dolari și, la fel ca și alte companii concurente, a avut dificultăți să echilibreze probleme sociale și de mediu importante pentru clienți cu necesitatea de a deține acțiuni relevante în indicii bursieri importanți, la nivel mondial.
Alte companii oferă deja fonduri de investiții cu cel puțin unele restricții referitoare la acțiunile firmelor care au legătură cu sectorul armelor de foc, între acestea fiind Global X S&P 500 Catholic Values ETF.
Totuși, noile produse ale BlackRock ar putea fi un pas semnificativ, pe fondul presiunilor la care sunt supuse firmele financiare de a impune limite mai stricte decât prevede legislația actuală, în urma atacului care a avut loc în februarie la un liceu din Parkland, Florida, în care au fost ucise 17 persoane și care a relansat discuțiile despre controlul armelor.
Pe 22 martie, Citigroup a suplimentat restricțile referitoare la vânzările de arme de foc pentru clienții de retail.
Alte bănci și manageri de fonduri, între care Bank of America și State Street, au anunțat că vor discuta cu clienții din domeniul armelor de foc, dar nu au mai dezvăluit alte acțiuni.