Isărescu, despre presiunile politice asupra BNR: Suntem într-o clădire mare, cu ziduri groase...

Isărescu, despre presiunile politice asupra BNR: Suntem într-o clădire mare, cu ziduri groase...
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 4 apr 2018

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că mesajele politice venite dinspre partidele aflate la putere, care au cerut socoteală băncii centrale pentru creșterea dobânzilor și a inflației, n-au determinat deciziile de politică monetară. “Luăm decizii pe date, cifre, fapte”, spune Isărescu în conferința de presă de prezentare a deciziei Consiliului de Administrație de astăzi, în care BNR a păstrat dobânzile neschimbate, în contradicție cu așteptările pieței.

BNR se confruntă cu o creștere rapidă a inflației și a crescut de două ori dobânda cheie în acest an, de la 1,75% la 2,25%. Majoritatea economiștilor din bănci așteptau o nouă creștere la 2,5%, în condițiile în care inflația a urcat la 4,7% în februarie, de la 3,3% la finele anului trecut, însă BNR a luat o pauză.

Urmărește-ne și pe Google News

Isărescu susține că inflația va reveni spre 3,5% la finele anului și că pentru o vreme va urca în jurul a 5%, unde se va menține o perioadă. Membri ai PSD, în special președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, au trimis săgeți către banca centrală, începând chiar cu anul trecut, când dobânzile interbancare au crescut abrupt de la un minim absolut, cu efect asupra ratelor românilor.

Mozilla a creat un browser pentru realitatea mixtă și virtuală CITEȘTE ȘI Mozilla a creat un browser pentru realitatea mixtă și virtuală

“Sunt discuții în societatea românească, nu pot să spun că ne ușurează situația procesul de luare al deciziilor, dar pot să spun cu certitudine că noi, Consiliul de Administrație al BNR, că luăm deciziile de politică monetară pe bază de date economice și financiare”, spune Isărescu, întrebat dacă comentariile politicienilor afectează deciziile BNR.

Dragnea i-a scris lui Isărescu, recent, să-l întrebe despre creșterea inflației și a spus apoi că guvernatorul i-a răspuns și că va face public răspunsul. Pe de altă parte, senatorii PSD au lipsit de la ședința Comsiei economice din Senat, unde a venit să vorbească despre inflația întreaga conducere a BNR.

Isărescu spun că PSD și Dragnea "au preferat o comunicare scrisă (...) o formă foarte bună de dialog", dar a refuzat să intre în detalii: "Nu împingeți prea mult lucrurile în Săptămâna Mare, că este o săptămână importantă". Guvernatorul a adăugat că a acceptat imediat înființarea comisiei împreună cu guvernul în care se discută trecerea la euro și în care va fi ca rang sub premierul Viorica Dăncilă.

OTP Bank a contestat decizia BNR de respingere a achiziției Băncii Românești. Ungurii erau obligați să conteste, pentru a nu plăti penalități grecilor CITEȘTE ȘI OTP Bank a contestat decizia BNR de respingere a achiziției Băncii Românești. Ungurii erau obligați să conteste, pentru a nu plăti penalități grecilor

Întrebat dacă BNR este influențată de climatul politic, guvernatorul răspunde că banca centrală e atentă la ce se vorbește, dar că nu cedează la presiune.

“Bineînțeles că ne influențează și climatul, dar nu ne determină. Nu trăim în afara acestei țări și suntem atenți la discuții. De ce? Pentru că un anumit climat distorsionează deciziile noastre. Suntem atenți la foarte multe fapte, dar nu luăm decizii sub presiune. Vedeți, suntem aici într-o clădire mare, are ziduri groase…”, spune Isărescu, din sediul BNR din Strada Doamnei.

Menținerea dobânzii cheie la nivelul curent va ține dobânzile la depozite în continuare în teritoriu negativ și reprezintă, în cele din urmă, un sprijin pentru politicile inflaționiste ale guvernului, care are angajamente bugetare nominale, dar și pentru cheltuielile statului cu datoria publică.

Isărescu susține că în unele cazuri, nu este optim ca politica monetară să fie întărită dacă politica fiscală este relaxată, de aceea face apel la un echilibru la nivelul politicilor macro.

“Apelul nostru, ca să fie mai bine înțeles, se referă la faptul că nu orice măsură de politică monetară poate să contrabalanseze în bine măsurile fiscale. Dacă sunt relaxări fiscale, întărirea politicii monetare nu asigură un optim. Dar suntem nevoiți, avem în mandat să ținem inflația sub control”.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
isarescu
inflatie
liviu dragnea