Bitcoin s-a apreciat, marți, peste pragul de 12.000 dolari pentru prima dată în istoria criptomonedei, la mai puțin de o săptămână după ce a atins valoarea de 11.000 dolari, pe fondul cererii în creștere și al apropiatei lansări pe bursele americane a primelor contracte futures având ca activ suport bitcoin.
Prețul monedei digitale a urcat ieri la un maxim de 12.441,40 dolari, capitalizarea bitcoin depășind, în premieră, valoarea de 200 miliarde dolari, potrivit MarketWatch.
Bitcoin a închis ieri sub pragul de 12.000 dolari, însă miercuri dimineață a revenit peste această valoare. În jurul orei 11:10, moneda digitală se tranzacționa la 12.512 dolari, în creștere cu peste 6% față de referința de marți.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În funcție de această cotație, capitalizarea bitcoin se ridică la aproximativ 209 miliarde dolari, depășind valoarea de piață a companiilor din indicele S&P 500, cu excepția primelor 22 de companii după mărime. Capitalizarea tututor monedelor digitale aflate în circulație s-a apropiat de 360 miliarde dolari.
De la începutul anului, bitcoin s-a apreciat cu mai mult de 1.200%.
Creșterile recente au fost susținute de anunțul privind lansarea, de către operatorii bursieri CME Group și CBOE, a primelor contracte futures pentru bitcoin. Autoritățile de reglementare americane au aprobat operațiunea săptămâna trecută, CME Group stabilind data de 18 decembrie pentru startul tranzacțiilor.
Pe fondul aprecierii spectaculoase a bitcoin din ultimii ani, dar și în contextul în care tot mai mulți bancheri și economiști și-au exprimat temerile că populara criptomonedă nu este altceva decât o bulă speculativă pe cale să se spargă, autoritățile europene pregătesc măsuri pentru reglementarea tranzacțiilor cu bitcoin și alte monede digitale.
Potrivit unei propuneri de modificare a celei de a patra directive UE privind combaterea spălării banilor, platformele de tranzacționare a monedelor virtuale și furnizorii de portofele digitale care oferă servicii de custodie vor fi aduși sub incidența regulamentelor UE, iar operatorii platformelor vor fi obligați să dezvăluie identitatea clienților la cererea autorităților naționale.
Propunerea a primi avizul Băncii Centrale Europene (BCE), care a insistat că Bruxelles-ul să nu promoveze o utilizare mai largă a monedelor virtuale.