BERD anunță investiții record de peste 10 miliarde euro în regiunile în care operează

BERD anunță investiții record de peste 10 miliarde euro în regiunile în care operează
scris 17 ian 2020

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a investit 10,1 miliarde de euro în țările în care este prezentă pe parcursul anului trecut, o sumă record de la înființarea instituției de credit, în urmă cu aproape 30 de ani.

Banca, printre cei mai mari investitori instituționali din România, și-a propus încă de la începutul anului să depășească cifra de 10 miliarde de euro în investiții realizate, după ce în 2018 a finanțat proiecte în valoare totală de 9,5 miliarde de euro.

Urmărește-ne și pe Google News

În România, investițiile BERD au însumat 372 milioane de euro, în scădere de la peste 400 milioane de euro în 2018. Banca a investit atât în proiecte de interes public, precum reabilitarea infrastructurii de apă și canalizare în Dolj și Gorj, cât și în obligațiuni corporate listate la BVB.

BNR: E nevoie de o corecție bugetară graduală, care să nu ducă la o frânare bruscă a economiei sau la o recesiune. Măsurile anunțate de Guvern pentru 2020 par insuficiente CITEȘTE ȘI BNR: E nevoie de o corecție bugetară graduală, care să nu ducă la o frânare bruscă a economiei sau la o recesiune. Măsurile anunțate de Guvern pentru 2020 par insuficiente

Cel mai mare beneficiar de fonduri BERD în 2019 a fost Egipt, cu finanțări de 1,2 miliarde de euro, statul african fiind urmat de Ucraina (1,1 miliard euro) și Turcia (1 miliard de euro).

În Serbia, BERD a anunțat că a investit o sumă record de 516 milioane de euro, cea mai mare parte în sectorul privat.

În total, banca a finanțat 452 de proiecte individuale în cele 38 de țări în care operează.

BERD a fost fondată în 1991, la scurt timp după căderea comunismului în Europa, cu scopul consolidării economiilor de piață și a democrațiilor în peste 30 de țări, inițial din Europa Centrală și Asia Centrală, mandatul fiind extins ulterior pentru a acoperi și state din sud-estul Mediteranei, precum și West Bank și Fâșia Gaza.      

Banca este deținută în prezent de 68 de state și 2 instituții interguvernamentale, și anume Uniunea Europeană și Banca Europeană de Investiții (BEI).

România este acționar BERD încă de la înființarea băncii, statul român având o contribuție la capitalul instituției de aproximativ 144.000 euro. BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali în România, cu investiții agregate de peste 8,6 miliarde de euro până în prezent.

viewscnt
Afla mai multe despre
berd
investitii
investitii record
finantare
proiecte romania