Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să nu modifice dobânzile și să mențină politica monetară ultra-relaxată, în condițiile în care economia zonei euro se confruntă cu cea mai semnificativă încetinire din ultimii cinci ani, iar războiul comercial s-a intensificat, transmit DPA și Reuters.
După ani în care a sprijinit creșterea economiei zonei euro, BCE a încheiat recent schema sa de achiziții de active, în valoare de 2.600 miliarde de euro, și a apreciat că ratele dobânzilor ar putea crește din vara anului viitor. Decizia BCE de a retrage treptat măsurile de stimulare face parte dintr-un trend global: marile bănci centrale din întreaga lume își înăspresc gradual politica monetară în urma redresării economiei, inclusiv Rezerva Federală a SUA (Fed), Banca Angliei (BoE) și Banca Centrală a Japoniei (BoJ), arată Agerpres.
Într-un comunicat de presă al BCE, instituția precizează că, la ședința care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor a menținut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.
CITEȘTE ȘI Doar 20.000 de persoane fizice mai aveau credite în franci elvețieni la finele lunii noiembrie, cu un sold redus la 3,4 miliarde leiPotrivit Eurostat, creșterea PIB-ului zonei euro a încetinit la 0,2% în trimestrul trei din 2016, după un avans de 0,4% în precedentele trei luni. Analiștii se așteaptă ca în următoarele trimestre zona euro să înregistreze o creștere anuală de aproximativ 2%, dar este puțin probabil ca pe ansamblul acestui an avansul PIB-ului să ajungă la nivelul de anul trecut, de 2,5%.