Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat programul de achiziții de urgență în perioada pandemiei până la 1.350 miliarde de euro, în încercarea de a stimula relansarea economiilor din zona euro.
Programul de achiziții de active în regim de urgență a fost lansat în luna martie, cu un plafon inițial de 750 miliarde de euro.
“În replică la revizuirea în scădere a inflației (…) extinderea programului de achiziții de urgență în pandemie va înlesni și mai mult relaxarea poziției de politică monetară, sprijinind condițiile de finanțare în economia reală, în special pentru întreprinderi și gospodării”, arată BCE într-un comunicat remis la finele ședinței de politică monetară de joi.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Acțiunile bancare catapultează bursa pe noi maxime post-COVID. Pe termen scurt, cea mai mare parte din revenire s-a consumat, avertizează un investitorPerioada cumpărărilor de active în cadrul programului a fost prelungită până “cel puțin” pe 21 iunie.
Consiliul BCE a decis că rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv -0,50%.
Euro s-a apreciat în raport cu dolarul după anunțul BCE. Reacția în piețele de capital nu a fost imediat vizibilă, în condițiile în care investitorii sunt îngrijorați de perspectiva tensionării relațiilor comerciale SUA-China.
Indicele Stoxx Europe 600, care se deprecia cu 0,50% înaintea publicării deciziilor BCE, era în coborâre cu 0,23% față de referință în jurul orei 15:00 (ora României).