Acest an nu va fi ușor pentru băncile rusești dar ele își vor putea reface capitalul utilizând fonduri în yuani, a afirmat Mikhail Sukhov, adjunctul șefului Băncii Centrale a Rusiei, transmite TASS.
"În general, cred că va fi dificil dar nu sunt motive să înregistrăm situații problematice. Acest an nu va fi ușor dar cred că gestionarea situației băncilor într-o situație dificilă nu este mai puțin importantă decât într-o perioadă când situația de pe piață este favorabilă", le-a declarat jurnaliștilor Mikhail Sukhov, prezent în Elveția la Forumul Economic Rus.
"Nu au existat eforturi de stimulare artificială a plăților în alte monede, noi doar am extins lista valutelor care pot fi folosite la majorarea capitalului. Nu este o măsură artificială, doar menajează disconfortul investitorilor chinezi care vor să facă investiții în yuani", a explicat oficialul rus.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acesta a adăugat că profitul băncilor rusești a totalizat 83 miliarde de ruble (1,2 miliarde de dolari) în primele două luni ale acestui an și ar putea ajunge la 100 miliarde de ruble (1,4 miliarde de dolari) până la sfârșitul lunii martie.
Sectorul bancar rus se confruntă cu dificultăți, pe fondul recesiunii, care a dus la o deteriorare a calității împrumuturilor, iar ratele ridicate ale dobânzilor stabilite de Banca Centrală a Rusiei au afectate marjele de profit. Multe bănci rusești au înregistrat pierderi anul trecut, cu excepția celui mai mare grup bancar, Sberbank.
Economia rusească a înregistrat anul trecut cel mai semnificativ declin de după 2009, în condițiile în care prețul petrolului (unul din principalele produse de export ale Rusiei) s-a prăbușit, iar sancțiunile impuse din cauza conflictului din Ucraina au limitat accesul la finanțarea internațională.
Serviciul Federal de Statistică (Rosstat) a anunțat recent că Produsul Intern Brut s-a contractat cu 3,7% în 2015, după un avans de 0,6% în 2014.
Prețul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru Rusia, țară care realizează jumătate din venituri din exporturile de petrol și gaze naturale.
Profitul sectorului bancar rus a scăzut anul trecut cu 67%, la 192 miliarde de ruble (2,4 miliarde de dolari), a anunțat în ianuarie Banca Centrală a Rusiei.
Provizioanele pentru creditele neperformante au urcat cu 33% la sfârșitul anului trecut, comparativ cu începutul anului, în timp ce activele băncilor au scăzut în 2015 cu 1,6%, dacă sunt incluse și fluctuațiile de curs valutar.
Sursa: Agerpres