Președintele CEC Bank spune că programul IMM Invest este unul eficient și trebuie prelungit, în timp ce valurile de îmbolnăviri cu COVID reclamă o atenție deosebită moratoriilor la plata ratelor, astfel încât firmele să poată trece peste perioada dificilă, în care băncile și sistemul financiar au totuși un echilibru care le permite să finanțeze economia reală. Pentru începutul anului viitor, CEC pregătește o nouă soluție digitală pentru firme.
“IMM Invest este un program care și-a dovedit deja eficiența și care ajută la capitalizarea directă a acestor business-uri, care în perioada aceasta întâmpină dificultăți financiare sau de dezvoltare. Pe toate canalele spunem că acest program trebuie prelungit. Și nu doar acest program”, spune Bogdan Neascșu în cadrul videoconferinței Profit.ro - IMM-urile în criză Stop joc sau adaptare rapidă? Soluții de finanțare și idei de urmat.
Videoconferința, transmisă inclusiv de către postul de televiziune Profit TV, a fost organizată cu sprijinul UniCredit Bank ca partener principal, Roca Investments, CEC Bank și Raiffeisen Bank
CITEȘTE ȘI Videoconferința Profit.ro - IMM-urile în criză. Antoaneta Curteanu, UniCredit Bank: Programul IMM Invest a fost o gură de oxigen. Ce firme sunt eligibile și trei exemple de succesPerioada a fost una marcată de o adaptare rapidă și remarcă o mobilizare “exemplară” a antreprenorilor. Dar noul val de îmbolnăviri cu COVID 19 și noile măsuri de restricție pun din nou presiune pe afaceri și am mai putea asista la astfel de episoade, crede Neacșu.
“Ne aflăm în continuare într-un context al pandemiei, suntem în continuare într-o criză de sănătate și lucrul cel mai complex care ne-a marcat pe toți este maniera în care asigurăm continuitatea activităților, nu doar la nivelul sistemului bancar, ci și la nivelul antreprenorilor”, spune președintele executiv al băncii de stat.
Moratoriul public expiră la finele acestui an. Circa 28.000 de firme sau 28% din totalul celor cu credite și-au amânat ratele la bănci.
“Este foarte important să dăm o atenție deosebită moratoriilor publice și private. Și aici vom vedea că putem să întâmpină tot felul de dificultăți – și mă refer la noi, bănci, ci mai degrabă la antreprenori care trebuie să aibă acest confort să facă față datoriilor angajate și să se poată gândi la maniera în care pot traversa această perioadă dificilă”, spune Neacșu.
“Moratoriul ar trebui extins cel puțin până la mijlocul anului viitor”, adaugă Neacșu. Discuția ar trebui să se pună dacă să fie menținut la toate sectoarele sau doar la unele, însă executivul CEC spune că sunt firme care au dificultăți și care nu fac parte din domenii lovite de măsurile de restricție, cum este sectorul HoReCa.
Băncile finanțează economia reală mai mult decât oricând și încearcă și ele să se adapteze, spune Neacșu. În septembrie creditul pentru companii a crescut cu cel mai mare pas din ultimii trei ani. Finanțarea firmelor e în creștere după o primăvară foarte slabă ca urmare a crizei generate de COVID.
“Sistemul bancar și financiar sunt într-un echilibru, fapt care ne dă confortul că măsurile pe care le-am luat până acum, specifice fiecărei bănci, sunt cele mai potrivite, și ne încurajează să adoptăm soluții de finanțare pentru economia reală. Și acest lucru vom face și în continuare”, spune Neacșu.
CEC Bank pregătește pentru prima parte a anului viitor înregistrarea online a conturilor pentru firme, similar soluției pe care o oferă deja persoanelor fizice. Astfel, reprezentanții firmelor nu vor mai fi nevoiți să meargă în sucursale cu hârtii pentru a deschide conturi, explică Neacșu.