Videoconferința Profit.ro - IMM-urile în criză. Antoaneta Curteanu, UniCredit Bank: Programul IMM Invest a fost o gură de oxigen. Ce firme sunt eligibile și trei exemple de succes

Videoconferința Profit.ro - IMM-urile în criză. Antoaneta Curteanu, UniCredit Bank: Programul IMM Invest a fost o gură de oxigen. Ce firme sunt eligibile și trei exemple de succes
scris 12 nov 2020

Programul IMM Invest a reprezentat o gură de oxigen pentru companii în această perioadă de pandemie și ar fi bine ca sprijinul statului să fie continuat și anul viitor, spune Antoaneta Curteanu, Vicepreședinte Executiv Divizia Retail, UniCredit Bank, la Videoconferința Profit.ro - IMM-urile în criză. Curteanu explică și ce criterii trebuie să îndeplinească firmele pentru a primi finanțare, ce sectoare au fost creditate în această perioadă și prezintă și exemplul a trei firme care au beneficiat de pe urma creditelor garantate de stat.

Videoconferința, transmisă inclusiv de către postul de televiziune Profit TV, este organizată cu sprijinul UniCredit Bank ca partener principal, Roca Investments, CEC Bank și Raiffeisen Bank

“Suportul statului în această perioadă este esențial, prin programele pentru companii. În opinia noastră ar fi de mare ajutor ca acest suport să fie continuat și anul viitor”, spune Antoaneta Curteanu.

Urmărește-ne și pe Google News

Guvernul a alocat garanții de stat de 20 de miliarde de lei care acoperă în proporție de 80 sau 90% creditele bancare pentru firme. UniCredit are un plafon total de 1,6 miliarde de lei, după ce în primă fază a epuizat tranșele alocate.

Profitul Nuclearelectrica a crescut cu 15%, în pofida scăderii veniturilor din cauza ieftinirii energiei CITEȘTE ȘI Profitul Nuclearelectrica a crescut cu 15%, în pofida scăderii veniturilor din cauza ieftinirii energiei

“IMM Invest a avut un început mai greoi, însă activitatea a fost dinamizată foarte bine în ultimele luni. Numărul tranzacțiilor aprobate și implementate a crescut semnificativ. Firmele, în speciale cele mici și mijlocii, au nevoie mare, în această perioadă, de lichiditatea și de acces ușor la finanțare, iar programul IMM Invest răspunde acestor deziderate”, spune Curteanu.

Vicepreședintele UniCredit explică și cine este eligibil, în practică, pentru o astfel de finanțare. “Orice bancă face o evaluare a riscurilor și începe cu o verificare a câtorva criterii definitorii”. Compania trebuie să aibă capitaluri proprii pozitive, o activitate profitabilă, nu trebuie să figureze cu popriri, insolvențe, faliment, să nu aibă înregistrări în Centrala Incidentelor de Plăți, cu restricție la cecuri, să nu figureze cu restanțe în Centrala Riscurilor de Credit. Pe lângă aceste criterii de prudență bancară mai vin și cele caracteristice fiecărui program de finanțare în parte.

În această perioadă UniCredit a oferit finanțări în special către sectoarele de activitate cu evoluție pozitivă, cum ar fi energie, agricultură, industria alimentară, servicii, sector public, telecom, IT, industria chimică, farmaceutică, în sănătate, electronice , explică Curteanu.

Oficialul UniCredit a oferit și trei exemple de companii care au profitat de creditele IMM Invest.

Un client din sectorul agricol, într-un an secetos, a reușit să-și asigure echivalentul a trei salarii din beneficiile cumulate în mod direct și indirect din finanțare.

“Direct, prin subvenționarea dobânzilor bancare, însemnând pentru firmă un inflow lunar care reprezintă contravaloare costului cu un salariat. Astfel, un salariat al acestei firme pentru 8 luni are siguranța locului de muncă. Precum și indirect, achitând facturile furnizorilor de inputuri, înlocuind astfel plata la termen sau la recoltă, firma a beneficiat de discounturi de circa 100.000 de lei pentru o suprafață de 2.000 de hectare, care transpus lunar reprezintă echivalentul a două salarii brute lunare din firmă”, explcă Curteanu.

O firmă din distribuția de echipamente agricole, “una dintre cele mai dinamice companii din zona de vest a țării”, a reușit să-și extindă operațiunile într-un sector cu o concurență acerbă și și-a dezvoltat rețeaua de puncte de lucru.

“Prin această facilitate IMM Invest contractată prin UniCredit, clientul și-a securizat stocul de noi tractoare și are în vedere noile locații. Fiind importator pentru mărci din Italia, clientul s-a asigurat că nu va întâmpina dificultăți achiziția stocurilor, Italia fiind puternic afectată de pandemie, și că nu va fi afectată nici livrarea către clientul final”, explică Curteanu.

În fine, o a treia firmă din sectorul prelucrării lemnului și-a instalat o nouă linie de producție, care a dus la creșterea capacității de producție, a cifrei de afaceri, și la noi locuri de muncă.

“Această investiție va completa procesul de utilizare a lemnului, care începe de la exploatare, prelucrare, vânzare și în final la utilizarea completă a deșeurilor – o tranzacție cu impact pozitiv și pentru mediu”, spune Curteanu.

Pe lângă IMM Invest, firmele mai au la dispoziție și alte facilități de finanțare, cum ar fi: granturile de stat prevăzute în Ordonanța 130/2020; programul Easy, cu garanție de 80% din creditele de până la 25.000 de euro acordate microîntreprinderilor; Cosme, cu garanție de 50% pentru creditele de cheltuieli curente, între 277.000 și 1,5 milioane de lei; Inițiativa pentru IMM, unde există o garanție de 60% pentru investiții și capital de lucru; Programul Fund of funds, finanțat prin FEADR, cu obiectiv în facilitatea accesului la finanțare pentru fermieri și întreprinderile care activează în mediu rural, având garanții cu costuri 0 pentru 50% din credite; Facilitatea Innofin, pentru IMM și midcaps inovatoare, cu până la 3.000 de angajați, unde se garantează până la 50% din valoarea finanțării.

viewscnt
Afla mai multe despre
imm invest
unicredit bank