Piața de asigurări din România s-a dovedit rezilientă, dar este acum – ca și în urmă cu 20 de ani – de zece ori mai mică în comparație cu sistemul bancar, a declarat la cea de-a VII-a ediție a Profit Financial.forum Mihai Tecău, CEO Omniasig Vienna Insurance.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul UniCredit Bank (partener principal), 123 Credit, Allianz Țiriac, Asociația Română a Băncilor, BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, CITR, Garanti BBVA, Infinity Capital Investments, Omniasig, PAID, Raiffeisen Bank, Salt Bank, Sphera Group, XTB
“Piața de asigurări din România a dat dovadă de reziliență, a fost cel mai greu încercată dintre toate piețele supravegheate de ASF. Cred în continuare că dacă se întâmplă ceva din zona calamităților naturale de exemplu asigurările vor fi primele care vor răspunde pozitiv. Noi suntem pregătiți, pentru că este o componentă foarte mare de încredere pe care trebuie să o transferăm către asigurații noștri. Din păcate ne luptăm cu o zonă boring, ca să spun așa, pentru că riscurile se întâmplă după un anumit calapod și atunci trebuie să fim foarte atenți cu clienții noștri pentru a-i ține în această priză de a-și dori și de avea încredere în acest sistem. Piața este rezilientă, dar mai trebuie puțin spice (condiment, n.r.)”, a afirmat Tecău.
El a explicat și de ce a folosit termenul “boring” (plictisitor): pe anumite linii de business frecvența daunelor este redusă, astfel încât clienții se întâlnesc mai rar cu companiile de profil și uită de nevoia de asigurare,
“Tot timpul suntem pionieri în piața asta de asigurări. Acum 10 ani spuneam o să ajungem nu știu unde și o să facem... Nu suntem acolo din păcate, și asta ar trebui să ne preocupe în fiecare zi – de ce nu am ajuns acolo unde chiar ne-am dorit și unde am preconizat acum ceva timp. Și cred că niște evenimente ne-au dus unele, unele ne-au consolidat, și sper ca lucrurile să devină cât mai bune”, afirmă Tecău.
El așteaptă apariția de noi jucători în piața de profil, dar spune că va fi atent și ce comportament vor avea aceștia.
Tecău a vorbit și despre polițele RCA, un sistem care funcționează și este extrem de important pentru că oferă protecție în trafic.
“Dacă nu inventam polița RCA sau nu o importam trebuia să o inventăm. Nici nu vă imaginați ce ar fi însemnat să nu existe această poliță de asigurare, ce s-ar întâmpla în trafic sau cum ar putea să fie lămurite evenimentele rutiere dacă nu ar exista această compotentă, care funționează. Noi prezentăm permanent ce am despăgubit și aste ar trebui să fie peste tot în piață. Ca să se cunoască cât mai mult vehiculăm o cifră – spunem piața de asigurări plătește pe zi 5,2 milioane de euro, dar trebuie să spunem și cu exemple ce se întâmplă în spate, ce am acoperit, pentru că partea asta de asigurări are o compontentă emoțională – mulți țin la mașină mai mult decât la alte lucruri”, spune Tecău.
Pe segmentul RCA, piața a devenit un domeniu profitabil, pentru că au avut loc corecții prin ajustarea prețului la nivelul de risc din piață, mai spune șeful Omniasig, unul dintre primii 5 asigurători locali după nivelul primelor subscrise în 2023.