ULTIMA ORĂ Băncile se opun amânării generalizate a plății ratelor pe 9 luni și cer ca soluțiile să fie individuale

ULTIMA ORĂ Băncile se opun amânării generalizate a plății ratelor pe 9 luni și cer ca soluțiile să fie individuale
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 30 mar 2020

Băncile din România cer “echilibru și rațiune economică” în deciziile autorităților publice și recomandă evitarea unor soluții generalizate, precum amânarea plății ratelor cu 9 luni, care ar putea duce la probleme de lichiditate. Comentariile bancherilor vin în contextul în care Guvernul discută din nou ordonanța de urgență pentru amânarea ratelor după ce a fost criticat, inclusiv pentru că debitorii ar urma să plătească dobânzi la dobânzile amânate.

Firmele care nu-și pot onora contractele din cauza pandemiei COVID-19 ar trebui să renegocieze cu partenerii. Va fi o explozie de dosare în instanță, iar soluționarea cazurilor de forță majoră sau de impreviziune poate dura foarte mult CITEȘTE ȘI Firmele care nu-și pot onora contractele din cauza pandemiei COVID-19 ar trebui să renegocieze cu partenerii. Va fi o explozie de dosare în instanță, iar soluționarea cazurilor de forță majoră sau de impreviziune poate dura foarte mult
Urmărește-ne și pe Google News

“Comunitatea bancară solicită echilibru și rațiune economică în deciziile de politici publice pentru a ne asigura de disponibilitatea resurselor sistemului pentru o criză economică de durată”, arată Asociația Română a Băncilor (ARB) și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), organizații care reprezintă toate instituțiile bancare active pe piața românească.

Gemini Solutions: tehnologii care scriu viitorul CITEȘTE ȘI Gemini Solutions: tehnologii care scriu viitorul

Băncile transmit un mesaj Guvernului, care a adoptat o ordonanță prin care clienții vor putea solicita băncilor și instituțiilor financiare nebancare amânarea ratelor cu o perioadă de până la 9 luni, în contextul epidemiei de coronavirus.

“Economia are nevoie de soluții individualizate pentru clienții băncilor și recomandăm evitarea de moratorii generalizate din partea autorităților, necalibrate corespunzător, ce aplică măsuri “universale”, de amânare a ratelor chiar și până la 9 luni, care pot conduce la afectarea gravă a lichidității sistemului bancar și care nu soluționează pe fond diversitatea de situații cu care se confruntă clienții”, arată băncile.

Profit.ro a arătat că amânarea ratelor n-ar fi gratis pentru clienți, care vor plăti ulterior dobânzile suspendate. Totodată, băncile ar urma primească garanții de stat pentru dobânzile amânate. De asemenea, Profit.ro a anunțat că PSD are propriul proiect în care băncile n-ar mai primi ratele timp de 6 luni și clienții nici n-ar trebui să plătească dobânzile restante.

Băncile spun că “impunerea de soluții generalizate, fără studii de impact, nu ajută economia, populația, companiile și în niciun caz revenirea economică viitoare”.

Cele mai multe bănci importante au anunțat măsuri pentru sprijinirea clienților cu dificultăți la plata ratelor. Soluțiile diferă mult în funcție de creditor. Unele presupun amânarea ratelor cu până la 3 luni fără plata dobânzilor, ca în cazul Băncii Transilvania sau Raiffeisen, în timp ce ofertele unor bănci precum Banca Românească sau OTP Bank permit clienților să amâne ratele, dar cu condiția să plătească sumele restante integral la noul termen.

EXCLUSIV Conducerea grupului bancar francez Crédit Agricole și-a anunțat angajații de vânzarea operațiunilor din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Conducerea grupului bancar francez Crédit Agricole și-a anunțat angajații de vânzarea operațiunilor din România

ARB și CPBR arată că decizia de amânare a ratelor ar trebui să rămână în continuare la nivelul fiecărei bănci, “de la caz la caz, și cu identificarea de soluții suplimentare”.

“Efortul sistemului bancar de susținere a clienților persoane fizice și juridice trebuie bine dozat către clienții care întâmpină cele mai acute dificultăți financiare în contextul pandemiei și nu întregii economii nediscriminat, pentru a ne asigura de disponibilitatea resurselor sistemului pentru o criză economică de durată”, mai arată băncile.

Guvernul discută din nou ordonanța de amânare a ratelor, după ce a fost criticat, printre altele, că debitorii vor plăti dobândă la dobândă și sarcina de plată va crește după perioada de suspendare.

Bancherii salută, în schimb, decizia Băncii Naționale a României ca împrumuturile restructurate ca urmare a epidemiei să nu fie reclasificate și băncile să nu constituie provizioanele pentru sumele datorate.

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
covid 19
epidemie
rate banci
suspendare rate banci
prima casa
arb
cpbr