După un an 2019 extraordinar din punct de vedere al pieței de capital, multe companii globale stabiliseră ținte de profit nerealiste, cu creșteri greu de susținut.
Articol transmis Profit.ro de către Octavian Pătrașcu, CEO Key Way Group.
Să nu uităm că, pentru prima oară în istorie, s-au înregistrat capitalizări bursiere în sectorul tehnologic din SUA care au depăsit 1 trilion de dolari. În astfel de condiții de optimism exacerbat e firesc să ne așteptăm să vedem anul acesta căderi spectaculoase pe bursele internaționale. Ștacheta a fost ridicată prea sus în 2019.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
- Dow Jones 30 - maxim istoric de 28.500 de puncte
- S&P 500 la 3.200 de puncte si
- NASDAQ 100 la 9.750 de puncte
Acestea erau cifrele optimiste de la finalul lui 2019. Toată lumea, inclusiv majoritatea analiștilor financiari, se aștepta la un 2020 plin de noi recorduri.
Socoteala din târg nu s-a potrivit de data această, întrucât economia, ca și istoria, are tendința de a se repeta. Cea mai lungă piață bull din istorie (din 2008 până acum scurtă vreme) a fost spulberată de pandemia Coronavirus și, multe voci spun, de bula de business în care ne obișnuisem să trăim.
ISTORIA CRIZELOR GLOBALE
Istoria crizelor globale este una spectaculoasă dar și ciclică, în trecutul recent avem marea criză a petrolului din anii 70, infama Vinere Neagră a anilor 80, a doua criză a petrolului de la începutul anilor 90, bula dot-com din 2000 și, mai recent, criză financiar-imobiliară din 2008. Observăm că la un ciclu de aproximativ 10 ani piețele de capital sunt zguduite de o reașezare a valorilor, eveniment prin care trecem chiar la momentul acesta.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fie scăderea cât de rea, tot deschisă-i bursa mea. BVB se angajează că tranzacțiile nu vor fi oprite, indiferent de mărimea șocului de volatilitate adus de criza coronavirus* Din 1945, companiile blue-chip americane au stat cel putin 25 de ani în maxime istorice, 24 de ani la o distanță mai mică de 10% de maxime istorice și doar 22 ani în piețe în scădere (piețe bear) *
Primele semne de slăbiciune începuseră să apară chiar de la sfârșitul lui 2019, un exponent important fiind una dintre perlele economiei gig, WeWork ce se pregătea de listarea primară. În mai puțin de o lună, de la o presupusă capitalizare bursieră de aproximativ $47 miliarde, compania a scăzut la mai puțin de $10 miliarde, a anulat planurile de listare, a concediat mare parte a forței de muncă și chiar și-a îndepărtat CEO-ul de la conducerea companiei, fiind salvată de la faliment de unul dintre grupurile bancare din acționariat.
În cazul WeWork motivul căderii a fost circumspecția pe care au început să o aibă investitorii în bonitatea și stabilitatea companiei. Dar cazul WeWork nu este unul singular.
CE URMEAZĂ?
Faza 1 – FRICA
Ca și în 2008, piețele de capital și investitorii reactionează emoțional inițial, declanșând ceea ce e numit „panic sell-off”. În momentul de față avem o reacție bazată pe instinct, așteptările din piață sunt că bursele globale să atingă o scădere generalizată de până la 20%.
După mai bine de un deceniu de „răsfăț”, perioadă în care banii au fost extrem de ieftini, creditarea prietenoasă și condițiile de piață au favorizat creșterea, urmează revenirea la realitate. Multe business-uri își vor da testul de capacitate (tot așa cum doar o mare agitată formează un marinar destoinic, doar o piață reală, bazată pe fundamente sănătoase va forma antreprenori care să reziste).
La momentul actual, sentimentul generalizat este unul de incertitudine, nimeni nu știe la ce să se aștepte, investițiile sunt puse pe pauză, planurile de extindere și dezvoltare au fost băgate la loc în sertar – toți ochii sunt îndreptați către stat, bănci centrale și vectori globali.
Faza 2 – FUNDAMENTELE
După primul val de scădere urmează adaptarea pieței la noile condiții, iar aici este punctul de inflexiune care poate face diferența pe termen mediu-lung între economiile care-și revin-și chiar prospera în epoca post-Coronavirus-și cele care vor trena revenirea economică.
Urmează două evaluări extrem de importante:
- Evaluarea operațională – vor fi puse cap la cap cifre de producție, cifre de vânzări (telefoane vândute de Apple, mașini electrice produse de Tesla, etc.)
- Evaluarea financiară – raportările financiare ce măsoară randamentele acțiunilor din piață, veniturile, încasările, profiturile
Mi-e teamă că odată ce toate cifrele de mai sus vor ajunge în piață, se va porni un al doilea val al crizei, cel în care scăderile burselor globale se vor mari cu încă 25-30%.
În total, pe cele 2 etape descrise mai sus, se așteaptă deprecieri la nivel global de până la 50% (ex. DJIA sub 12.000 de puncte).
Business-urile sunt bazate pe oameni, iar când acei oameni își vor pierde locurile de muncă vom vedea cu adevărat dimenisunile reale ale crizei. De aceea, întotdeauna sunt atent la cifrele legate de piața de muncă (faimosul Jobless Claims din SUA a înregistrat săptămâna această un maxim istoric, aproximativ 3.3 milioane de oameni au intrat în șomaj în doar o săptămâna).
Faza 3 – REVENIREA
Cheia este la băncile centrale si autoritățile naționale care trebuie sa ia masuri de sprijin monetar, ajutor fiscal și consolidare a pieței muncii. Economiile ce nu-si vor adapta structura la noile condiții globale riscă enorm, pentru că sell-off-ul rațional, cel bazat pe decizii economice structurale și calcule de rentabilitate are un ciclu de viață și o influență mult mai puternică decât cel cauzat de panica inițială.
Pachete de sprijin monetar/fiscal au fost deja lansate de toate economiile majore (numai în SUA Banca Federală a anunțat un program în valoare de $3.3 trilioane pentru a contracara efectele crizei), dar nu va fi suficient: este nevoie ca business-urile să-și adapteze metodele de lucru, să se organizeze suplimentar, să investească mai mult pentru a crea valoare adăugată.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV OTP și Intesa au depus oferte indicative apropiate ca valoare pentru Garanti România. Banca Transilvania, interesată și ea din nou de achizițieEconomia globală își va reveni, piețele vor atinge iarăși maxime istorice, investitorii își vor recăpăta optimismul. Însă, înainte ca toate acestea să se întâmple, e nevoie de o reajustare globală la noile condiții economice.
FILOZOFIE DE BUSINESS
Sunt 3 factori extrem de importanți care mi-au condus filozofia de business până acum:
- Longevitatea – trebuie să construiesc ceva ce va dăinui prin plus valoarea pe care o aduce
- Lichiditatea - cash flow-ul este esențial, trebuie să mențin un echilibru între economii și investiții
- Moștenirea – cum îmi construiesc business-ul astfel încât să las ceva valoros în urma mea
Aceeași 3 factori menționați mai sus sunt cei care vor împinge unele companii la noi recorduri iar pe altele către faliment.
Sunt ferm convins că giganții tehnologici precum Alphabet, Apple, Amazon, Microsoft, Facebook își vor reveni rapid și vor continua trendul ascendent pentru că fundamentele lor sunt sănătoase, au rezerve uriașe de cash și planificarea lor de business este făcută pe termen lung.
Preconizez că Amazon va fi prima companie ce va atinge o capitalizare bursieră de 2 trilioane de dolari – sectorul de e-commerce este în plin avânt.
Alții nu vor fi, însă, la fel de norocoși.
Sunt mai optimist decât în 2008 pentru că apreciez că nivelul de educație financiar-bursieră al omului de rând a crescut, guvernele și băncile centrale sunt mult mai rapide în reacții și sunt pregătite de orice efort pentru a minimiza efectele crizei.
CE E DE FACUT?
Pe final, un mic manual de pregătire pentru criză (o piață bear, cum este cunoscută):
- Nu te panica! – crizele sunt neplăcute, dar firești și temporare. Istoria ne spune că bursele globale petrec mai bine de două treimi din timp în zona de maxime istorice)
- Ai grijă de portofoliul și finanțele tale! – cu toții suntem interesați de reduceri. Ce alt moment mai bun de cumpărare, nu? O criză globală este pentru piața bursieră similară unei campanii de reducere de prețuri
- Fii răbdător! – reanalizează-ți portofoliul, scade-ți cheltuielile, crește-ți economiile și activele și așteaptă revenirea
- Vânează oportunitatile! – momentele de criză creează enorm de multe oportunități de investiții, fii cu ochii-n patru și alege-le pe cele care se potrivesc profilului tău
CONCLUZIE
Panica nu servește la nimic, gândește structurat, planifică strategic, ai grjă la riscuri și acționează cu prudență.
Trecem printr-un fenomen natural, nu dispera, investește cu cap și vei culege curând roadele!