Tribunalul București a amendat un grup de clienți ai OTP Bank care au dat banca în judecată pe creditele CHF

Tribunalul București a amendat un grup de clienți ai OTP Bank care au dat banca în judecată pe creditele CHF
scris 7 dec 2015

Instanța din București a respins acțiunea unui grup de debitori cu credite în franci elvețieni, care au cerut înghețarea cursului leu/franc la momentul acordării. Judecătorul a și amendat debitorii cu câte 100 de lei, pentru că ar fi introdus acțiunea cu rea-credință.

Grupul de clienți, reprezentați de avocatul Gheorghe Piperea, a introdus acțiunea împotriva OTP Bank la începutul acestui an, după ce francul elvețian a ajuns la un nivel record în fața leului de două ori mai mare decât cel din perioada 2007-2008, când aceștia au luat creditele.

Urmărește-ne și pe Google News

“Un proces colectiv contra OTP pentru înghețarea cursului nu numai că a fost trântit, dar reclamanții, toți, au fost amendați cu 100 de lei fiecare pentru ca au avut tupeul să ceară daune morale de la bancă”, a scris avocatul pe pagina sa de Facebook.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit portalului instanțelor de judecată, amenda a fost aplicată pentru că acțiunea a fost introdusă cu rea-credință.

Piperea spune că sentința este “revoltătoare” și că o va ataca cu apel.

În acest an, Tribunalul București a mai respins acțiunea altor trei grupuri reprezentate de Piperea împotriva OTP Bank, însă sentințele nu sunt definitive.

În alte litigii care vizează înghețarea cursului de schimb leu/franc elvețian, aceeași instanță a dat dreptate reclamanților și a dispus nu numai plata la cursul din 2007 sau 2008, ci și recalcularea sumelor plătite de-a lungul anilor și despăgubirea debitorilor.

Datele aferente lunii noiembrie 2014, prezentate de BNR, arată că aproximativ 100.000 de români aveau credite în franci elvețieni, dintre care 23.000 de împrumuturi erau externalizate. Numărul acestor împrumuturi s-a mai redus între timp, în urma acțiunilor de conversie derulate de bănci. Numai Banca Transilvania susține că a convertit în lei și euro 15.000 de împrumuturi în franci elvețieni.

Rata creditelor neperformante este de 17% pe creditele în franci elvețieni, fără a include creditele externalizate.

Debitorii în franci elvețieni sunt cei mai împovărați între persoanele fizice, cu un grad de îndatorare de 70%. Șase din zece români cu credite în moneda elvețiană au venituri sub media pe țară, mai arată datele BNR.

Parlamentul a pus pe pauză dezbaterile privind o lege a conversiei creditelor în CHF. Ultima variantă arăta că statul ar putea da garanții, după modelul Prima Casă, în schimbul reducerii sumelor datorate cu 15%.

Între timp, Parlamentul a adoptat o altă lege, cea privind darea în plată, care ar putea ajuta debitorii cu credite ipotecare să negocieze de pe o poziție mai puternică cu banca, ori să scape de locuință și de datorie în același timp.

viewscnt
Afla mai multe despre
credite franci elvetieni
conversie franci elvetieni
procese banci
proces conversie franci