Negocierile de preluare a Băncii Comerciale Carpatica de către JC Flowers au picat, după ce fondul american n-a mai vrut să subscrie la majorarea de capital. Directoratul băncii a început discuțiile cu un alt investitor potențial, potrivit unui comunicat publicat la Bursă.
JC Flowers voia să preia Carpatica doar alături de Piraeus Bank, pentru a face o bancă de top 10 în piața locală. Negocierile cu grecii au picat, însă, înainte de Crăciun, așa cum Profit.ro a anunțat, ceea ce a pus în pericol și tranzacția cu banca din Sibiu deținută de omul de afaceri Ilie Carabulea.
Americanii trebuia să investească peste 100 de milioane de lei în capitalul Băncii Carpatica, banii necesari pentru a crește solvabilitatea băncii, care la ultimele date raportate se afla la 8,6%, foarte aproape de pragul legal minim admis de BNR de 8%. Directorul băncii, Joan Gabriels, va discuta acum cu un alt investitor.
"Directoratul Băncii a identificat și a început negocierile cu un alt investitor potențial ce deține resurse pentru a participa la majorarea de capital a BCC prin intermediul unui plasament privat, sub rezerva unor anumite condiții", se arată în comunicatul de la Bursă.
Banca are o cotă de piață de sub 1%, iar la finele lunii septembrie raporta o pierdere netă de aproape 22 de milioane lei. Portofoliul de credite s-a diminuat cu 17% în primele nouă luni, la 863 milioane lei. Carpatica deține însă o rețea de 117 sucursale distribuite în întreaga țară.
Banca a trecut printr-o reducere de capital social cu 204,5 milioane de lei, de la 314,6 milioane de lei, după ce AGA a votat acoperirea pierderilor înregistrate la finele anului trecut.
J.C. Flowers & Co este o companie privată de investiții, specializată în sectorul financiar. Aceasta a lansat trei fonduri de plasamente private până acum, de la înființarea sa în 1998, de către bancherul J. Christopher Flowers, fost partener la Goldman Sachs. Prin cele trei fonduri, firma a investit 14 miliarde de dolari de la înființare, în 32 de companii, din 14 țări. Ultimul fond creat are plasamente de peste două miliarde de dolari.