Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, spune că a auzit "din piață" că Banca Națională a României ar face presiuni asupra băncilor pentru a nu scădea ROBOR. Teodorovici afirmă că îi va invita pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și pe președintele Asociației Române a Băncilor la minister, pentru a discuta cu aceștia despre sistemul bancar.
"Am să fac invitație domnului guvernator să vină la Ministerul de Finanțe. Dânsul nu a mai fost cred că de mulți ani de zile pe la Finanțe. (...) am să-l invit eu la Finanțe alături de președintele Asociației Române a Băncilor și împreună vor trebui să-mi răspundă la niște întrebări tocmai pentru a evita situațiile care se întâmplă astăzi în zona sistemului bancar. Să le ascult, dacă mai au și alte doleanțe, dar să și pun și eu întrebări și să am și câteva răspunsuri, vorbim de provizioane bancare... (...) Cred că e momentul ca domnul guvernator să vină și la Finanțe și să discutăm deschis pentru că aud tot felul din piață, aud că sunt presiuni agresive din partea Băncii Naționale, eu sper să nu fie adevărat, către bănci, pentru a nu se scădea ROBOR-ul", a afirmat Eugen Teodorovici, duminică seară, la Antena 3.
Ministrul Finanțelor a explicat că zece dintre cele 35 de bănci care activează pe piața românească fac ROBOR, fiind cele care afișează dobânda la care să se împrumute între ele, în limita a cinci milioane de lei, iar ROBOR se stabilește ținând cont de cotațiile băncilor, nu de tranzacțiile făcute la dobânzi, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În acest context, Teodorovici a catalogat ordonanța care instituie așa-numita "taxă pe lăcomie" drept "cel mai curajos act normativ pe care un guvern l-a dat".
"Ăsta este și motivul pentru care această ordonanță a fost dată. Cred că este cel mai curajos act normativ pe care un guvern l-a dat", a spus Teodorovici.
El a precizat că va avea discuții în cursul acestei luni cu cei din Asociația Română a Băncilor și cu BNR "pentru a vedea exact cum se aplică ordonanța".
Ministrul Finanțelor a mai afirmat că au fost "presiuni foarte mari” pentru ca ordonanța care instituie noi taxe să nu fie adoptată, Teodorovici menționând că este convins că va fi "o campanie puternică” împotriva ordonanței din partea unor companii.