După ce acțiunile românești au suferit un picaj abrupt la sfârșitul anului trecut, antrenat de ordonanța de urgență cu modificări radicale pentru mediul corporativ, efectul se resimte și la nivel tehnic, unde indicatori cu reacție întârziată, dar grad de credibilitate mai ridicat transmit semnale negative. Media mobilă exponențială de 55 de zile a trecut sub cea de 200 de zile care definește trendul, mișcare ce în piețele financiare internaționale este numită „intersecția morții”.
Anul de tranzacționare 2019 de la Bursa de Valori București a debutat cu 2 sesiuni pozitive în ceea ce reprezintă o tentativă de recuperare la nivelul cotațiilor a unui picaj precipitat la fialul anului trecut de modificări radicale de ordin fiscal și de reglementare operate de guvernanți pentru sectoarele bancar, energie și telecom.
Șocul a fost mult prea puternic și a deteriorat parametrii tehnici în limitele cărora erau tranzacționate acțiunile înainte de decembrie, traderii fiind lăsați fără repere. „Nu mai există nicio regulă. Niciun grafic nu se mai aplică. E greu să mai iei o decizie”, declara pentru Profit.ro Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ecourile tehnice negative nu s-au consumat. În aceste zile, un alt semnal de scădere a apărut pe graficul indicelui BET de la BVB, al celor mai tranzacționate acțiuni, respectiv trecerea celei mai relevante medii mobile de viteză în proporții Fibonacii, media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul. Indicatorul este denumit în jargonul traderilor „intersecția morții” și de regulă validează intrarea pieței pe un trend negativ.
Nu este neapărat ceva surprinzător petrecut la început de 2019. Căderea indicelui cu aproape o cincime în numai 3 sesiuni de tranzacționare a fost suficient de violentă și era clar că mediile mobile vor avea deopotrivă o traiectorie descendentă în perioada subsecventă. „Trecerea morții” consumată în aceste zile, într-un unghi de separare foarte bun pentru cele 2 medii mobile, aduce, însă, aminte de violența mișcării din decembrie, dar și de sentimentele adverse la risc antrenate în rândul investitorilor.
Încă din decembrie era doliu în așteptarea „trecerii morții”. Un investitor invoca materializarea unui scenariu negru
„Șoc și groază”, denumirea dată de americani operațiunii de atacare a Irak-ului din anul 2003, este sintagma la care s-a gândit Sever Lupu, investitor cu 15 ani de experiență pe piața de capital românească, pentru a descrie ședința de tranzacționare de la BVB care a urmat anunțului ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, privind măsurile preconizate pentru mediul corporativ.
„Nici în cel mai negru scenariu al meu nu m-am gândit la ceva atât de rău”, spunea investitorul. „Sunt în cea mai proastă situație posibilă. Nu pot să fac niciun calcul.”
CITEȘTE ȘI RETROSPECTIVĂ 2018 – Anul în care guvernanții au speriat bursaImpactul a fost atunci puternic, iar acțiunile bancare au avut nevoie de mutarea admninistrativă a limitei inferioare de variație pentru a permite scăderi vecine cu 20%, pentru că pe nivelurile de preț superioare nu mai aveau cerere.
Sesiunii respective, cu a 2-a cea mai mare cădere de pe bursa românească, i-au urmat alte 2 zile negative, care au adus indicele BET la minimul ultimilor 2 ani. Investitorii s-au regrupat la cumpărare pentru a opri – cel puțin temporar căderea acțiunilor – abia când au cunoscut prevederile concrete (și “îndulcite”) ale actului normativ, care include o taxă pe activele bancare, plafonarea prețului gazelor naturale, o taxă de pe cifra de afaceri pentru companiile din energie și telecom, dar și o reformă a cadrului de operare a sistemului de pensii.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Decizie Guvern - Banii din Pilonul II nu mai pot fi retrași. Contributorii la Pilonul II pot cere ca statul să nu le mai vireze de acum înainte contribuțiile. Cum poți afla câți bani ai în Pilonul IIInvestitorii au avut Sărbătorile stricate. Mircea Iliescu, investitor cu 8 ani de experiență la BVB, avea planificate achiziții de acțiuni pentru finalul de an, dar cutremurul bursier i-a stricat socotelile. „Cel mai bine e să stai frumos pe margine și să te uiți să vezi ce se întâmplă”, declara acesta pentru Profit.ro. „Nici nu știu ce să fac. Mi-e teamă să mă gândesc unde se va opri.” Nemulțumirile lui merg direct către guvernanți: „Eu, sincer, ca investitor, sunt furios. M-au scos din spiritul Crăciunului!”.
Dincolo de aceste sentimente negative, ricoșeul din minime a fost puternic. În ansamblu, piața a recuperat deja peste o treime din distanța parcursă în picaj. „Trecerea morții” este indicatorul tehnic ce vine suoplimentar să pună pe gânduiri investitorii cu privire la șansele raliului temerar.
Cum s-a mai văzut „trecerea morții”. O privire aruncată în „cripta” trecutului bursier
Cele 2 medii mobile dau, în general, semnale credibile în piețe, anunțând de multe ori mișcări ample. Indicatorul „intersecției morții” și cel în oglindă („intersecția de aur” care anunță creșterea) au funcționat destul de bine și la BVB. Din 2013 până în prezent, de 4 ori a dat semnale corecte, iar 2 dintre acestea chiar au fost excelente, inaugurând mișcări de durată și de amplitudine foarte mare. 2 semnale au fost false, iar unul de anul trecut a fost corect, dar tardiv, când cea mai mare parte a mișcării a fost deja consumată.
Nu este exclus ca și intersecția care s-a configurat pe grafice în aceste zile să fie, de asemenea, un semnal întârziat pentru piață, iar impulsul descendent să fi lovit deja minimele. Săptămânile următoare de tranzacționare urmează să fie decisive pentru traiectoria ulterioară a pieței, în măsura în care traderii vor încerca să descifreze noi repere de tranzacționare din volatilitatea post-șoc a cotațiilor.