Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a subliniat joi că schimburile comerciale cu partenerii externi reprezintă unul dintre principalele riscuri pe termen lung pentru economia zonei euro, în contextul în care Administrația Trump ar putea anunța introducerea unor taxe vamale de 25% pentru importurile de oțel și de 10% pentru cele de aluminiu.
“Dacă impui tarife aliaților, te-ai putea întreba atunci cine sunt inamicii?” a comentat Draghi în timpul conferinței de presă după prezentarea deciziilor de politică monetară, citat de MarketWatch.
Șeful BCE, cunoscut și sub porecla Super Mario, câștigată pe când era guvernatorul Băncii Italiei, nu l-a menționat direct pe Donald Trump, însă și-a exprimat dezacordul cu privire la planurile acestuia legate de taxarea importurilor de metale.
CITEȘTE ȘI Theresa May i-a spus lui Trump că este profund îngrijorată de introducerea de către SUA a tarifelor pentru oțel și aluminiuPotrivit lui Draghi, dolarul și economia globală ar fi afectate negativ de abordarea protecționistă a președintelui SUA.
“Suntem convinși că disputele trebuie să fie discutate și soluționate într-un cadru multilateral și că deciziile unilaterale sunt periculoase”, a spus el.
Trump este așteptat să anunțe oficial astăzi dacă va introduce taxe vamale la importurile de oțel și aluminiu, măsură ce ar putea declanșa un război comercial între cea mai mare economie a lumii și partenerii de schimb.
Uniunea Europeană, cel mai mare bloc comercial din lume, a anunțat deja că va introduce măsuri reparatorii rapide, printre care taxarea importurilor de bourbon, blugi Levi’s, motociclete Harley-Davidson și de produse alimentare, precum untul de arahide și sucul de portocale. În total, exportatorii americani ar putea plăti taxe suplimentare de 3,5 miliarde de dolari pe an.
CITEȘTE ȘI Trump avertizează că ar putea impune taxe vamale importurilor auto dacă UE va reacționa la tarifele pentru oțel și aluminiuComisarul UE pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, a criticat dur planurile lui Trump și motivul de securitate națională invocat de acesta pentru introducerea taxelor.
“Avem îndoieli serioase cu privire la această justificare. Nu vedem cum UE ar putea fi tratată ca o amenințare la adresa siguranței naționale a SUA” a spus ea miercuri, precizând că UE ar putea da SUA în judecată la Organizația Mondială a Comerțului (OMC).
Potrivit lui Draghi, introducerea taxelor pe importurile de oțel și aluminiu nu va avea un impact imediat asupra zonei euro, însă consecințele pe termen lung ar putea fi mai grave, în funcție de eventualele măsuri reparatorii și de efectul asupra încrederii în economia regiunii.
“Efectul asupra încrederii este foarte dificil de estimat, însă dacă va fi unul negativ, atunci va fi negativ și asupra inflației și a perspectivelor de creștere”, a precizat șeful BCE.