Operațiune pregătită: UniCredit Bank vrea să tragă până la 650 milioane lei de pe bursă

Operațiune pregătită: UniCredit Bank vrea să tragă până la 650 milioane lei de pe bursă
scris 8 mar 2018

UniCredit Bank România vrea să repartizeze în rezerve și capital întregul profit obținut anul trecut și să iasă pe piață cu o nouă emisiune de obligațiuni, de până la 650 de milioane de lei, cu scadența maximă de 7 ani. Banca a împrumutat și anul trecut o sumă similară.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Planul este ca 13,88 milioane de lei din profitul de anul trecut să meargă în rezerve, iar restul de 311,39 milioane de lei să fie reinvestit în bancă.

Urmărește-ne și pe Google News

În 2016, banca a plătit aproape jumătate din profitul net de 266 de milioane de lei sub formă de dividende, lucru care s-a întâmplat și cu profitul de 221 de milioane de lei din 2015.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Anul acesta, banca pare că revine la strategia anterioară de a încorpora profitul în capital.

Bruxelles: România a făcut zero sau puține progrese în ultimul an, unele reforme au fost inversate. Economia riscă o aterizare dură CITEȘTE ȘI Bruxelles: România a făcut zero sau puține progrese în ultimul an, unele reforme au fost inversate. Economia riscă o aterizare dură

Potrivit rezultatelor publicate în Italia, Grupul UniCredit a obținut un rezultat net de 88 de milioane de euro anul trecut (+20% față de 2016) în România, unde, pe lângă bancă, mai deține și alte companii în domeniul financiar, precum cele de leasing sau credite de consum.

Italienii dețin 98,3% din acțiunile UniCredit România, după ce au cumpărat și partea lui Ion Țiriac de 45% în 2014, în timp ce acționarii minoritari au scăzut cu deținerile la circa 1,7%, după ce banca a făcut niște răscumpărări pe care doar o parte le-au găsit avantajoase.

Reinvestirea profitului vine în contextul în care problemele din Italia par a se fi ameliorat. Grupul italian a raportat profit net de circa 5,5 miliarde de euro anul trecut, față de o pierdere de 11,8 miliarde de euro în 2016, an în care banca a avut și unele dintre cele mai proaste rezultate la testele de stres.

În acest context, va fi lansată o nouă  emisiune de obligațiuni negarantate, în valoare de maximum 650 de milioane de lei, cu scadența de până la 7 ani, în lei, cu rata dobânzii fixă sau variabilă și cu o valoare nominală maximă de 10.000 de lei per titlu.

Obligațiunile ar urma să fie listate la Bursa de la București, cea din Luxemburg sau din oricare altă țară din UE.

Banca a ieșit cu o astfel de emisiune chiar anul trecut, când își propusese să împrumute din piață 500 de milioane de lei, iar cererea ridicată a condus spre o sumă de 610 milioane de lei.

Emisiunea a fost structurată atunci pe trei clase, în tranșe de scadență de 3 ani, 5 ani, 7 ani, cu decontare bi-anuală și având dobânda cuponului variabilă, respectiv: ROBOR 6LUNI +0,65%,0,85% sau 1,05%, în funcție de scadență.

Titlurile, care au fost listate la Bursa de la București, au atras interesul a peste 30 de investitori instituționali, precum BERD, fonduri de pensii și de asigurări.

Banca se pregătește totodată sp îi prelungească mandatul lui Dan Pascariu în funcția de președinte a Consiliului de Supraveghere cu 2 ani, până în aprilie 2020.

Pascariu va fi remunerat cu 20.000 de euro brut anual, în timp ce vicepreședintele Heinz Meidlinger va primi 15.000 de euro brut, iar ceilalți membri simpli ai Consiliului câte 10.000 de euro. Bonusurile anuale pentru membrii Comitetului de Audit sunt stabilite la 10.000 – 15.000 de euro anual.

Banca este organizată în sistem dualist și este condusă, de facto, de un Directorat, în fruntea căruia se află directorul executiv Răsvan Radu.

Este pregătită și prelungirea mandatului de auditor al Delloitte până în iulie 2021.

UniCredit Bank ocupa locul 5 după active la finele anului 2016, cu o cotă de piață de 8,3%, foarte apropiată de cea a Raiffeisen Bank, locul 4.

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit bank romania
divident unicredit bank romania
repartizare profit unicredit bank