Băncile din Europa au un nivel al record al capitalului ce le-ar permite, în ansamblu, să facă față și unei crize prelungite până în 2023 de epidemia de coronavirus, arată rezultatele celor mai recente teste de stres. Cea mai veche bancă din lume ar ajunge la capitaluri negative, în timp ce băncile italiene, dar și alte grupuri importante din alte țări indică rezultate mai slabe. Dintre marile grupuri prezente în România, Société Générale ar avea cele mai slabe rezultate, în timp ce OTP și ING ar avea cea mai ridicată rată a capitalurilor.
Exercițiul derulat de Autoritatea Bancară Europeană arată o scădere o pierdere de capital de 265 de miliarde de euro la nivel european în contextul unui șoc economic, ceea ce ar duce la scăderea capitalurilor de bază de nivel 1 de la 15,% la 10,2% pentru cele 50 cele mai mari bănci verificate, care adunat au 70% din activele europene.
Scenariul pe care se bazează testul are ca ipoteză prelungirea crizei COVID-19 până în 2023, cu o menținere a ratelor de dobândă la niveluri foarte scăzute și o contracție economică de 3,6% la nivelul Uniunii Europene, cu un vârf al ratei șomajului de 12,1% în 2023. În această ipoteză ar crește riscul de credit și împrumuturile neperformante, ceea ce ar lovi în bilanțurile băncilor.
Testele de stres au fost amânate pentru un an, în contextul crizei corona. Anul trecut băncile au acordat moratorii ample la pentru firme și populație, în condițiile măsurilor de restricție luate pentru controlul epidemiei și care au afectat puternic economia.
CITEȘTE ȘI Bernd Spalt, CEO Erste Group: “Indicatorii arată o redresare mai dinamică în estul UE decât în Vest”. România - cel mai mare impact potențial în PIB din zonă prin Fondul de redresare UEABE nu a fixat o țintă de capital cu ocazia acestui test pentru a stabili dacă băncile au trecut sau nu testul. În 2014, spre exemplu, testul de stres arăta un nivel minim al capitalului de 8% pentru scenariul de bază și de 5,5% pentru scenariul de stres de atunci.
Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche bancă din lume, fondată în 1472, ar ajunge cu capitalul de la 9,9% la -0,1% în scenariul advers, după ce ar pierde 6 miliarde de euro din capitalul de rang 1. Și la testele din urmă cu 5 ani Monte dei Paschi a avut cele mai slabe rezultate. Banca este acum controlată de guvernul italian și ar putea fi preluată de UniCredit, care a prezentat rezultate mai bune, cu o cădere de la 15,1% la 9,2% în scenariul advers. Subsidiara din România a UniCredit ocupa locul 6 după active la finele anului trecut.
Intesa SanPaolo, prezentă în România cu o subsidiară de mici dimensiuni, a înregistrat o cădere mai amplă a capitalului, dar un nivel similar cu cel al UniCredit în 2023 în scenariul advers.
Capitalul Erste Group - austriecii sunt prezenți în România prin BCR (locul 2 după active) - ar scădea de la 14,2% la 10,2% în scenariul advers.
Raiffeisen International (locul 5 în piața românească) ar cădea cu capitalul mai mult.
Société Générale ar avea cel mai slab rezultat dintre grupurile prezente în România care au fost parte din test. Capitalurile francezilor ar scădea de la 13,2% la 7,5%. Subsidiara din România, BRD, era pe locul trei după active în 2020.
Crédit Agricole, grup cu o cotă de sub 0,5% în România, a obținut rezultate mai bune, cu un nivel al capitalului de 10,6%.
Grupul ungar OTP Bank ar păstra un nivel al capitalului de peste 11% în scenariul advers, cel mai bun rezultat dintre grupurile prezente pe piața din România.
Un nivel al capitalului de 11% în scenariul advers ar păstra și grupul olandez ING, a cărui sucursală din România ocupă al patrulea loc după active.
Băncile europene nu au mai plătit acționarilor decât dividende minore anul trecut și în acest an, ca urmare a interdicțiilor introduse de Banca Centrală Europeană și apoi mai departe de băncile centrale naționale din afara zonei euro. Grupurile bancare au început să anunțe recent reluarea plăților de dividende.
CITEȘTE ȘI Datoria statului - Iulie, cu unele dintre cele mai mari împrumuturi de până acum, a urcat totalul datoriei contractate în acest an de Guvern la aproape 80 de miliarde de lei Economia zonei euro a crescut peste așteptări în trimestrul al doilea din acest an, un avans de 2% față de primul trimestru. Perspectivele economice sunt amenințate, însă, de un nou val al epidemiei de coronavirus, în condițiile extinderii variantei delta. Spre deosebire de precedentul val, circa 58% din populația adultă din UE este complet vaccinată împotriva coronavirusului și 70% a primit cel puțin o doză.