Rezultatul anchetei pe Robor: Comisia senatorului Zamfir propune președintelui să-l demită pe șeful Concurenței, Curții de Conturi să verifice angajații fictivi de la CC, iar guvernatorului Isărescu să sancționeze doi directori BNR

Rezultatul anchetei pe Robor: Comisia senatorului Zamfir propune președintelui să-l demită pe șeful Concurenței, Curții de Conturi să verifice angajații fictivi de la CC, iar guvernatorului Isărescu să sancționeze doi directori BNR
scris 23 apr 2019

Patru propuneri au fost făcute de Comisia economică, industrii și servicii a Senatului, în raportul prezentat astăzi de senatorul Daniel Zamfir după finalizarea anchetei parlamentare asupra investigației efectuate de Consiliul Concurenței pe piața serviciilor bancare și interbancare.

Varianta ardelenească de Facebook CITEȘTE ȘI Varianta ardelenească de Facebook
Urmărește-ne și pe Google News

În primul rând, Comisia va înainta raportul către Biroul Permanent al Senatului, în vederea transmiterii acestuia către Președintele României, cu propunerea demiterii lui Bogdan Chirițoiu din funcția de Președinte al Consiliului Concurenței. În concluziile raportului, Comisia susține că instituția condusă de Chirițoiu nu s-a conformat corespunzător cererilor Comisiei în timpul anchetei parlamentare, răspunzând selectiv, furnizând documentele parțial și cu întârziere și obstrucționând astfel aflarea adevărului. În opinia Comisiei, sunt mai multe nereguli în modul în care Consiliul Concurenței a închis investigația pe piața serviciilor bancare și interbancare care ar fi trebuit să lămurească dacă cotațiile Robor au foct manipulate în 2008, cu soluția de nesancționare a băncilor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

O a doua propunere este sesizarea Curții de Conturi pentru a verifica veridicitatea acuzațiilor referitoare la existența unor angajați fictivi la Consiliul Concurenței și a aplica eventuale sancțiuni, în condițiile în care Comisia parlamentară cu are competențe de a se pronunța asupra acestora. Informații despre angajări fictive la CC au rezultat din declarația fostului Secretar General al Consiliului Concurenței, Vasile Șeclaman, care a spus senatorilor că mai mulți angajați figurează în organigrama instituției, sunt salarizați lună de lună, însă nu vin la serviciu.

A treia propunere a fost cauzată, potrivit senatorului Daniel Zamfir, de refuzul senatorului Florin Cîțu de a se prezenta la audieri în ancheta parlamentară, în calitate de fost trezorier al ING Bank în perioada în care s-au desfășurat faptele verificate de Consiliul Concurenței. “Conform Art. 9, alin.(3) din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicat, Comisiile de anchetă parlamentară pot cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe ale administrației publice, acestea fiind obligate să se prezinte în fața comisiei de anchetă parlamentară. Dat fiind refuzul sistematic al domnului senator Florin Cîțu de a participa, în calitate de fost trezorier al ING Bank, la audierile din cadrul anchetei parlamentare privind investigația derulată de Consiliul Concurenței pe piața serviciilor bancare și interbancare, membrii Comisiei economice, industrii și servicii  au decis să propună modificarea și completarea Legii 96/2006 în sensul sancționării persoanelor citate care refuză audierea”, se arată în raport.

Tot de refuzul prezentării la audieri este legată și ultima propunere a comisiei lui Daniel Zamfir, însă de data aceasta sunt vizați angajați ai băncii centrale, pe care senatorii i-ar dori sancționați de către guvernatorul Mugur Isărescu.

ING Bank România închide “bancomatele cu scaun”. Cât timp mai pot fi folosite și variantele care rămân CITEȘTE ȘI ING Bank România închide “bancomatele cu scaun”. Cât timp mai pot fi folosite și variantele care rămân

“Dat fiind refuzul repetat al domnului Nicolae Cinteză, director al Direcției de Supraveghere a BNR, și al domnnului Șerban Matei, director al Direcției Relații Internaționale  a BNR, Comisia economică, industrii și servicii propune Biroului Permanent al Senatului să transmită o solicitare Guvernatorului Mugur Isărescu privind sancționarea corespunzătoare a celor doi angajați”, se arată în finalul raportului.

Conform Art.9, alin.(4) din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicat, în cazul refuzului nemotivat de a răspunde solicitărilor comisiei de anchetă, aceasta poate propune conducătorului autorității sau instituției unde desfășoară activitatea persoana citată, în vederea aplicării în mod corespunzător a prevederilor regulamentelor de organizare și funcționare a instituției respective, sau poate propune sesizarea organelor de urmărire penală, pentru infracțiunea prevăzută de art.267 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, precizează autorii documentului.

În urma audierilor derulate în cadrul anchetei parlamentare, coroborând declarațiile tuturor martorilor și analizând documentele ce au fost transmise de către Consiliul Concurenței, și materialele predate în cadrul audierilor de invitați, membrii Comisiei de anchetă parlamentară au formulat 21 de concluzii. Vom reveni cu detali despre acestea.


 

viewscnt
Afla mai multe despre
robor
ancheta
daniel zamfir
mugur isarescu
nicolae cinteza
matei serban
bogdan chiritoiu