Rezervele valutare au scăzut cu 1,7 miliarde de euro în martie

Rezervele valutare au scăzut cu 1,7 miliarde de euro în martie
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 1 apr 2022

Rezervele valutare administrate de Banca Națională a României au scăzut în martie cu 1,73 miliarde de euro față de februarie, la 40,14 miliarde de euro.

Luna trecut au intrat în rezervă 2,92 miliarde de euro și au ieșit 4,65 miliarde de euro, inclusiv o plată de 111 milioane de euro în contul Ministerului de Finanțe.

Urmărește-ne și pe Google News

Rezerva de aur a rămas la 103,6 tone, iar valoarea a crescut cu circa 101 milioane de euro, la 5,77 miliarde de euro, în condițiile creșterii prețului aurului.

ANALIZĂ De azi cresc consistent ratele la credite. Din vară urmează o nouă majorare și mai amplă CITEȘTE ȘI ANALIZĂ De azi cresc consistent ratele la credite. Din vară urmează o nouă majorare și mai amplă

În februarie, rezerva valutară scădea cu 1,23 miliarde de euro față de ianuarie.

Luna trecută a fost marcată de invazia rusească din Ucraina și volatilitatea adusă pe piețele financiare și de mărfuri la nivel internațional. Monedele țărilor din Europa Centrală și de Est s-au depreciat accelerat în ultima treime a lunii februarie, respectiv în martie, însă leul a rămas nemișcat practic, evoluție pe care analiștii o atribuie intervențiilor BNR în piață.

România are un deficit de cont curent ridicat, care a crescut anul trecut cu peste jumătate la 17 miliarde de euro, pe fondul unui deficit mare din comerțul cu bunuri, ceea ce înseamnă că este nevoie de finanțare externă (investiții de capital, de portofoliu și emisiuni în valută) pentru a menține cursul stabil. Totodată, BNR este banca centrală cu cea mai redusă dobândă cheie din regiune, la doar 2,5% pe an, în condițiile unei inflații de 8,5% pe an în februarie.

Rezervele valutare au scăzut cu 1,7 miliarde de euro în martie

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
rezerve valutare
rezerve bnr