Rezervele internaționale ale Rusiei – aur plus valute – au scăzut cu 38,8 miliarde de dolari la 604,4 miliarde de dolari față de 18 februarie, ca urmare a intervențiilor pentru sprijinirea rublei. Circa jumătate din rezerva Rusiei este blocată de sancțiunile Vestice ca urmare a invadării Ucrainei.
Banca centrală a Rusiei a publicat primele date privind situația rezervei valutare după declanșarea războiului în Ucraina.
Rezerva internațională a scăzut de la 643,2 miliarde de dolari în 18 februarie la 629,4 miliarde de dolari în 25 februarie, respectiv 604,4 miliarde de dolari în 25 martie. În 24 februarie Rusia a invadat Ucraina și în 21 a recunoscut cele două republici separatiste din Donbass, unde a trimis și trupe.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BERD taie puternic prognoza de creștere pentru România, în prima estimare de la începutul războiului din UcrainaȚările Vestice au blocat plasamentele în euro și dolari ale Rusiei, astfel că valută de 300 de miliarde de dolari a devenit indisponibilă pentru banca centrală. Rezerva valutară ridicată de ruși începând cu 2014, după anexarea Crimeii, a fost văzută drept unul dintre principalele turnuri de apărare a fortăreței financiare în eventualitatea unui conflict cu Occidentul.
După sancțiunile Vestice, Rusia a interzis apoi străinilor să vândă activele rusești și a interzis vânzarea de valută fizică către populație. Au fost, de asemenea, impuse plafoane la sumele maxime care pot fi scoase de cetățeni în afara țării.
Una dintre cele mai importante măsuri în ceea ce privește cursul este aceea prin care firmele exportatoare au fost obligate să vândă 80% din valuta încasată pentru ruble. Raiffeisen Bank estimează că firmele vând astfel valută de 50-75 de miliarde de dolari pe lună, jucând o parte importantă din rolul băncii centrale.
Rusia mai este ajutată și de scumpirea accelerată a petrolului și gazelor naturale, deși sancțiunile vestice au dus țițeiul Ural la un discount important pe plan internațional. Fiecare dolar din prețul barilului de petrol înseamnă încasări de 3-3,5 miliarde de dolari pentru ruși.
După ce a ajuns la 76 la 120 de unități/dolar, rubla s-a întors la 83/dolar, pe fondul reducerii forțate a cererii de valută și a creșterii vânzărilor de valută.
Fără un embargou care să vizeze exporturile de hidrocarburi, excedentul de cont curent al Rusiei este estimat să crească de la 120 de miliarde de dolari în 2021 la 200-300 de miliarde de dolari în acest an, mai ales pe fondul prăbușirii importurilor. Zeci de companii internaționale au anunțat fie suspendarea afacerilor în Rusia, fie chiar ieșirea din piața rusească.