Restanțele românilor la bănci au crescut în aprilie. Rata creditelor neperformante a scăzut

Restanțele românilor la bănci au crescut în aprilie. Rata creditelor neperformante a scăzut
scris 27 iun 2016

Disciplina la plată a românilor s-a înrăutățit pentru a patra lună consecutiv în aprilie. Numărul restanțierilor și restanțelor la bănci au crescut cu câteva mii, la cel mai ridicat nivel de după iunie 2013, arată datele de la Biroul de Credit publicate de Banca Națională a României.

Aproape 729.000 de persoane fizice aveau restanțe de peste o lună la băncile și instituțiile financiare nebancare care raportează la Biroul de Credit, cu aproape 3.000 mai multe decât în martie. Numărul de restanțe a crescut la peste 982.000, cu peste 6.600 mai multe față de luna anterioară. Acestea sunt cele mai ridicate valori de după iunie 2013, când peste 740.000 de români aveau peste un milion de restanțe la cele 35 de bănci și 21 de IFN raportoare atunci.

Urmărește-ne și pe Google News

În aprilie, cele 31 de bănci și 26 de IFN raportoare au înregistrat o valoare totală a restanțelor de 11,6 miliarde de lei, cu mai bine de 200 de milioane de lei peste nivelul din martie.

Românii care au reușit să încheie socotelile cu banca pe Legea dării în plată CITEȘTE ȘI Românii care au reușit să încheie socotelile cu banca pe Legea dării în plată

De la sfârșitul anului trecut numărul restanțierilor a crescut cu aproape 24.600, iar cel al restanțelor cu 43.300, în timp ce valoarea sumelor restante a crescut cu aproape un sfert de miliard de lei.

Creditele raportate sunt de toate tipurile, de la carduri de credit sau de tip descoperit de cont până la credite de consum sau credite pentru locuințe.

Creditele în valută sunt în continuare cele mai proaste pentru bănci, deși stocul total al creditelor în lei la nivelul sistemului bancar l-a depășit pe cel al împrumuturilor în alte devize. La euro restanțele sunt de aproape 4,9 miliarde de lei echivalent, în timp ce pentru alte valute, îndeosebi franci elvețieni, restanțele sunt de circa 2,1 miliarde de lei echivalent. Restanțele în lei au crescut și ele de la începutul anului cu circa 200 de milioane la 4,5 miliarde de lei.

Pe 13 mai a intrat în vigoare Legea 77/2016 privind darea în plată, care a generat circa 4.000 de notificări de la debitorii cu credite ipotecare care vor să lase casa băncii în schimbul stingerii datoriei, potrivit lui Eugen Rădulescu, directorul Direcției de supraveghere din BNR. Instituția a spus însă că Rădulescu a vorbit în nume propriu pe 8 iunie, când a oferit numărul de mai sus.

Bancherii cer autorităților modificarea Legii clauzelor abuzive și avertizează cu privire la alte proiecte: Există un risc major! CITEȘTE ȘI Bancherii cer autorităților modificarea Legii clauzelor abuzive și avertizează cu privire la alte proiecte: Există un risc major!

Unii dintre debitorii care au notificat banca și cu care Profit.ro a stat de vorbă au mărturisit că n-au mai plătit ratele în ultimele două-trei luni, și că au pus banii deoparte pentru avocați și taxele notariale și pentru transferul de proprietate. Mulți alții, potrivit înregistrărilor de pe portalul instanțelor, erau deja în executare silită, astfel că erau deja restanțieri de mai bine de 90 de zile.

Chiar dacă restanțele și volumul acestora au crescut în aprilie, rata creditelor neperformante după definiția Autorității Bancare Europene a scăzut la 13,11%, cu 0,41 puncte procentuale sub nivelul din martie, și a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
restante banci
darea in plata
rata creditelor neperformante