Băncile au înregistrat cei mai puțini restanțieri din ultimii doi ani și cele mai mici restanțe ale persoanelor fizice din ultimii patru ani, potrivit datelor de la Biroul de Credit, publicate de Banca Națională a României.
Numărul persoanelor fizice cu restanțe mai mari de 30 de zile la bănci și instituțiile financiare nebancare raportoare a scăzut cu circa 55.000 în septembrie față de august, la 695.000, valoare sub care nu s-a mai plasat din octombrie 2014, când aveau restanțe la bănci 652.000 de debitori.
Numărul restanțelor a scăzut cu 80.000 într-o lună la 930.000, nivel minim începând cu mai 2015. Spectaculoasă este scăderea sumelor restante cu 2,1 miliarde de lei, aproape 20%, la 8,8 miliarde de lei în septembrie față de august.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este cel mai redus volum al restanțelor după august 2012, înainte ca băncile să înceapă procesul de cesiune a creditelor neperformante.
Suma se reflectă și în scăderea creditelor restante peste 90 de zile, deci neperformante, de la 7,1 la 4,9 miliarde de lei, semn că evoluția din septembrie vine pe fondul trecerii împrumuturilor cu probleme din portofoliile băncilor în cele ale firmelor de recuperare, dar poate fi, într-o măsură mai mică, și efectul remiterilor de datorie înregistrate de unele bănci pe darea în plată.
Restanțele la împrumuturile în lei au scăzut cu aproape un miliard de lei, la euro cu peste 500 de milioane de lei și la alte valute – franci elvețieni – cu aproape 600 de milioane de lei.
CITEȘTE ȘI Profitul Erste a crescut cu 54% în primele nouă luni, la 1,18 miliarde euro. În România, profit de 225,9 milioane euro, în creștere cu 21,8%BCR a vândut în septembrie un portofoliu de credite ipotecare de 370 de milioane de euro către recuperatorii norvegieni de la B2Holding, tranzacție ce urmează a fi înregistrată în trimestrul patru, astfel că restanțele persoanelor fizice vor mai scădea până la finele anului.
Eurobank, acționarul Bancpost, a vândut către Kruk în luna mai credite restanțe de 170 de milioane de euro.