3% dintre deponenți dețin 60% din banii din băncile din România

3% dintre deponenți dețin 60% din banii din băncile din România
scris 3 nov 2016

România înregistrează profunde disparități în structura depozitelor personelor fizice la bănci, potrivit unei prezentări a prim-viceguvernatorului Băncii Naționale a României, Florin Georgescu, privind efectele globalizării. 3% dintre deponenți dețin 6 din 10 lei la bănci, în timp ce 60% dintre deponenți dețin sub 1% din banii din bănci.

Veniturile populației au o disparitate mai ridicată față de media europeană, lucru ce se reflectă și în structura depozitelor bancare, potrivit prezentării cu titlul „Limitele globalizării și ale dereglementării”, susținută de Florin Georgescu în fața Universității din Craiova, cu ocazia decernării titlului de Doctor Honoris Causa.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicatorul Gini privind veniturile populației este cu 6 puncte procentuale peste nivelul peste media de 31 de puncte din UE.

40,1% din deponenți dețin numai 0,06% din valoarea depozitelor, cu un depozit mediu de 21 lei, iar alți 20,4% din deponenți dețin numai 0,6% din valoarea depozitelor la bănci, cu un depozit mediu de 409 lei, arată Georgescu, pe baza datelor de la Fondul de Garantare pentru luna octombrie. Astfel, 6,1 milioane de persoane dețin depozite de 921 de milioane de lei.

Băncile au primit termen până la finele anului să schimbe sistemul de verificare a clienților care solicită credite CITEȘTE ȘI Băncile au primit termen până la finele anului să schimbe sistemul de verificare a clienților care solicită credite

Pe de altă parte, 3% din deponenții cu cele mai mari sume dețin aproape 60% din totalul economisirilor populației, cu un depozit mediu de 284.000 de lei. Rezultă că circa 300.000 de persoane dețin 85,2 miliarde de lei la bănci.

Mai mult, 136 de persoane dețin 2,6% din economii, cu o medie de 25,8 milioane de lei/depozite, deci peste 3,5 miliarde de lei.

Georgescu susține că este nevoie de o reducere consistentă a inegalităților sociale pentru obținerea de creștere economică sustenabilă, pentru că sporirea veniturilor clasei sărace și medii cu 1 punct procentual duce la creșterea produsului intern brut cu 0,38 puncte, în timp ce sporirea veniturilor bogaților cu 1 pp aduce doar 0,08 pp la PIB.

DOCUMENT Ce a reclamat Guvernul la CC pentru conversia creditelor: incoerență, articole din Constituție încălcate, risc de proces cu băncile CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ce a reclamat Guvernul la CC pentru conversia creditelor: incoerență, articole din Constituție încălcate, risc de proces cu băncile

El a mai atacat problema inegalității și în trecut, când s-a legat de ponderea scăzută și în scădere a masei salariale în economie, în comparație cu media din UE.

Georgescu, fost ministru de finanțe în Guvernul Văcăroiu și deputat PSD, susține că este nevoie de mai multă reglementare pentru a administra globalizarea.

„Lumea globalizată de astăzi are nevoie de mai multe, nu de mai puține, organisme internaționale, care să reglementeze și să supravegheze activitățile economice în extindere, în plan global”, scrie oficialul BNR.

Pe de altă parte, din datele prezentate de BNR rezultă o creștere puternică a comerțului internațional față de 2004, după o creștere a exporturilor și importurilor cu 36, respectiv 37 de miliarde de euro. Totodată, investițiile străine directe au crescut de peste patru ori în peroada 2004-2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
florin georgescu
depozite banci
inegalitate