Rata creditelor neperformante, după definiția Băncii Naționale a Românei, era de 9% în iunie, nivel comparabil cu cel de la finele anului 2008 de 8%, potrivit unei prezentări a prim-viceguvernatorului Florin Georgescu.
BNR nu a mai publicat rata creditelor neperformante după definiția proprie începând cu finele anului trecut, când a trecut la definiția utilizată de Autoritatea Bancară Europeană, mai dură pentru bănci.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, dacă în noiembrie 2015 BNR calcula o rată a creditelor neperformante de 11,65% după definiția proprie, rata era de 15,13% după definiția ABE. În iunie, rata era de 9% după definiția BNR, potrivit datelor prezentate de Georgescu, și de 11,3% după definiția ABE
În august, rata ABE a scăzut la 10,56%, astfel că, cel mai probabil și după definiția BNR, rata neperformantelor a scăzut sub nivelul de 8%.
Cel mai mare nivel de neperformanță, de 22%, a fost înregistrat în 2013, pe fondul crizei, notează Georgescu în prezentarea susținută la Universitatea din Craiova, care i-a decernat premiul de Doctor Honoris Causa.
Scăderea este rezultatul eforturilor băncilor și al măsurilor specifice ale BNR, notează Georgescu.
Băncile au cesionat credite de 37,1 miliarde de lei (8,2 miliarde de euro) pentru a curăța bilanțurile și pentru a obține avantaje prudențiale, arată datele BNR aferente sfârșitului anului trecut.
Față de 2008, stocul de credite a rămas constant, la circa 48 de miliarde de euro.
CITEȘTE ȘI Bugetul pe 2017, principalul risc pentru BNRBăncile au continuat să vândă și anul trecut portofolii de împrumuturi neperformante. BCR a încheiat două tranzacții cu o valoare nominală totală de aproape 1,5 miliarde de euro, iar Eurobank, proprietarul Bancpost, a vândut împrumuturi de 170 de milioane de euro.
Restanțele populației la bănci au scăzut puternic în septembrie, cu circa 2,1 miliarde de lei față de august, și au ajuns la cel mai redus nivel din ultimii patru ani.
Curățarea bilanțurilor s-a transpus și într-o profitabilitate mai ridicată a sistemului bancar în ultimii doi ani, iar băncile sunt mai bine poziționate să profite de expansiunea economică începută în 2015.
În 2015, băncile au înregistrat profit de circa 4,5 miliarde de lei și au obținut una dintre cele mai ridicate rentabilități ale capitalurilor din Uniunea Europeană. Însă totul a venit după pierderi ridicate înregistrate în perioada de criză.
Între 2010 și 2014, băncile au cumulat pierderi nete de 8,3 miliarde de lei. Anul 2014 a fost unul de cumpănă pentru bănci în privința profitabilității, când pierderea netă înregistrată a ajuns la 4,4 miliarde de lei. În perioada 2007 și 2009, băncile au acumulat profituri de aproape 6 miliarde de lei.
La jumătatea anului, băncile aveau profituri de circa 2,3 miliarde de lei, iar primele rezultate ale băncilor la 9 luni indică o creștere susținută a profitabilității.
În România, Erste, acționarul majoritar al liderului de piață BCR, a raportat un profit net de 225,9 milioane euro (circa un miliard de lei), în creștere cu 21,8% față de septembrie 2015.
BRD, a doua bancă după active, a înregistrat un profit în creștere cu două treimi față de anul trecut, la 606 milioane de lei.