Raiffeisen închide banca pentru locuințe

Raiffeisen închide banca pentru locuințe
scris 29 nov 2023

Raiffeisen Bank va închide Aedificium Banca pentru Locuințe, după ce va obține aprobările de la BNR. Banca pentru Locuințe din România a grupului austriac și-a redus puternic operațiunile în ultimii ani de după decizia Curții de Conturi privind prima de stat în sistemul de economisire-creditare.

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor ABL a decis, în 28 noiembrie, demararea procesului de renunțare la autorizația de instituție de credit, ce presupune dizolvarea, urmată de lichidarea voluntară a ABL.

Urmărește-ne și pe Google News
Șeful Bundesbank consideră că este prematur pentru BCE chiar și să vorbească despre reducerea dobânzilor CITEȘTE ȘI Șeful Bundesbank consideră că este prematur pentru BCE chiar și să vorbească despre reducerea dobânzilor

„În funcție de evoluțiile ulterioare și de răspunsul ce ne va fi comunicat de Banca Națională a României, vom reveni cu precizări pentru clienții noștri în ceea ce privește modalitatea de derulare a contractelor existente de economisire-creditare în domeniul locativ. Subliniem că, în prezent, derularea acestora are loc în condiții normale, în acord cu legea și cu prevederile cadrului contractual aplicabil”, a declarat Mădălina Badea, Președinte, Aedificium Banca pentru Locuințe.

Banca pentru Locuințe a grupului Raiffeisen a fost afectată puternic, alături de BCR Banca pentru Locuințe, de decizia Curții de Conturi din 2015, care a stabilit că cele două societăți au plătit nelegal prima de stat de până la 250 de euro către peste 300.000 dintre clienții care au deschis conturi, în condițiile în care cei mai mulți nu au participat la tot ciclul de economisire-creditare, ci doar au făcut depozite pentru a beneficia de subvenția de la stat.

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat decizia Curții de Conturi în 2019, ceea ce a reprezentat o lovitură suplimentară pentru cele două bănci, care oricum își reduseseră puternic operațiunile. Astfel, acestea au rămas să plătească 588 de milioane de lei în prime încasate nelegal de către clienți, la care s-au adăugat și penalități (penalități care au fost șterse în primă fază în instanță).

Raiffeisen a plătit 115 milioane de lei Ministerului Dezvoltării (de la care au provenit primele de stat), în timp ce BCR a achitat aproape 433 de milioane de lei.

"Decizia acționarilor Băncii se înaintează Băncii Naționale a României, în vederea obținerii aprobării prealabile a acesteia, condiție necesară și obligatorie pentru demararea procesului de lichidare voluntară, potrivit legii. Până la obținerea aprobării Băncii Naționale a României, activitatea Aedificium Banca pentru Locuințe SA va continua în aceleași condiții ca și până în prezent", mai informează banca.

De asemnea, în cazul în care clienții ABL nu au putut fi contactați sau nu au transmis detaliile necesare transferării sumelor cuvenite acestora, acestea vor putea fi ridicate de la Raiffeisen Bank România.

Din 2019, Raiffeisen Bank România este acționarul principal al Aedificium Banca pentru Locuințe, cu o participație de 99,9993%. Tot în același an, banca a fost redenumită din Raiffeisen Banca pentru Locuințe în Aedificium.

Aedificium Banca pentru Locuințe avea la finalul anului fiscal 2022 active în valoare de 107 milioane de lei, față de 265 de milioane de lei în 2021, respectiv 744 de milioane de lei în 2016. Banca avea la finele anului trecut o cotă de piață de 0,02%, fiind a doua cea mai mică din piață.

Amprenta băncii s-a redus constant după decizia Curții de Conturi. La finele lui 2016 avea încheiate 217.500 de contracte de economisire-creditare, cu un sold de 666 de milioane de lei. În 2015 banca avea 233.000 de contracte de economisire creditare și acordase credite de 51 de milioane de lei într-un an. În 2021 și 2020 a mai acordat credite de doar 5.000 de euro/an. La finele lui 2021, ultimul an pentru care a publicat raportul anual, ABL mai avea depozite de doar 87,3 milioane de lei în bilanțuri

Amintim că prima anuală de stat era de 25% din valoare economisirilor sau până la 250 de euro pe an. Aceasta fusese gândită ca un stimulent pentru sistemul de economisire-creditare (sau bauspar), utilizat mai ales în țări precum Austria și Germania, prin care clienții puneau bani deoparte timp de mai mulți ani, pentru ca la finele acestui proces de economisire să beneficieze de credite la dobânzi mai reduse pentru achiziția de locuințe sau îmbunătățirea lor. Doar că prima a fost folosită preponderent pentru suplimentarea veniturilor de către deponenți, care își asigurau, în fapt, o dobândă uriașă la depozite.

După cum arată și Curtea de Conturi, beneficiarii au deschis conturi și pe numele copiilor minori sau ale părinților pensionari pentru a cumula cât mai multe subvenții anuale - o familie cu doi copii și patru bunici putea ajunge să ia de la stat 2.000 de euro pe an, dacă își permitea economii de 1.000 de euro pe fiecare membru de familie. Potrivit Curții de Conturi și ÎCCJ, minorii și pensionarii nu aveau dreptul să încaseze prima, din moment ce nu aveau vârsta potrivită pentru a lua credite.

În 2022, ABL înregistrase o pierdere de 15,3 milioane de lei, care se adaugă la pierderile de peste 116,7 milioane de lei înregistrate după 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank
raiffeisen banca pentru locuinte
aedificium banca pentru locuinte
capital social