Rădulescu, BNR, solicită condiții pentru conversia creditelor în franci elvețieni: prag de 250.000 de euro și doar un contract

Rădulescu, BNR, solicită condiții pentru conversia creditelor în franci elvețieni: prag de 250.000 de euro și doar un contract
scris 4 oct 2016

Eugen Rădulescu, directorul Direcției de stabilitate din BNR, a cerut parlamentarilor din comisiile de specialitate să pună un prag de 250.000 de euro echivalent în franci elvețieni pentru conversia creditelor din moneda elvețiană în lei și ca debitorii să beneficieze de conversie pentru un singur credit. Parlamentarii susțin conversia la cursul istoric.

“BNR a fost totdeauna pentru identificarea unor soluții care să ridice povara de pe umerii celor căror au probleme”, a declarat Rădulescu, după ce i-a ascultat pe parlamentarii care s-au exprimat pentru conversia acestor credite în franci elvețieni la cursul de la data acordării.

Urmărește-ne și pe Google News

“În forma actuală amendamentelor nu este prevăzut nici un prag. Avem aproape 300 de credite care au fost mai mari de 250.000 de euro echivalent la momentul acordării. Asta înseamnă peste 400.000 de franci elvețieni. Neavând un prag riscăm să-i ajutăm pe cei pe care nu trebuie să-i ajutăm. Au luat credite de milioane de euro”, a adăugat oficialul BNR.

“De asemenea avem cazuri, ca la legea dării în plată, în care un singur debitor are 2-3-4, chiar 8 credite ipotecare. E clar că nu le iei pentru locuințe, le iei pentru afaceri (…) Dacă poate fi luată în considerare limitarea aplicării acestui proiect de lege la un singur credit și nu la mai multe credite. Pentru că ne-am afla într-o situație în care îi ajutăm pe cei care n-au nevoie de ajutor”, a adăugat Rădulescu.

Declarațiile lui Rădulescu sugerează că BNR vrea să limiteze efectele conversiei, în care parlamentarii par hotărâți să meargă pe varianta cea mai defavorabilă băncilor în privința creditelor în franci.

“Trebuie să găsim și un prag. Dacă e o problemă socială, trebuie să ne gândim la oamenii cu probleme sociale”, a declarat și Ciprian Nica, președintele Comisiei juridice.
Florin Dănescu, președintele Asociației Române a Băncilor, spune că băncile ar vrea să fie adoptată varianta propusă de Ministerul Finanțelor Publice, care implică discounturi din partea creditorilor și garanții din partea statului.

Dănescu adaugă că băncile au făcut și până acum eforturi pentru conversia creditelor, dat fiind faptul că au aprobat 59% din cele 55.000 de solicitări de conversie. Printre măsurile luate de bănci se numără conversia la cursul din decembrie 2014, înainte de decizia Băncii Centrale a Elveției de a lăsa francul liber, conversia la cursul zilei cu discount sau reducerea costurilor pe o anumită perioadă.

“Rezultatul ar fi fost mai mare dacă nu s-ar fi creat așteptări debitorilor că vor câștiga mult mai mult”, adaugă Dănescu.

Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanțelor spune că trebuie să evităm orice impact bugetar, orice diferend care să ne ducă la o instanță internațională.

“A da o lege numai pentru francul elvețian ar crea discriminare. Cei care au luat în euro și dolari nu sunt ajutați, deși poate au și ei probleme”, a declarat Jiru.

Oficialul Guvernului spune că cea mai bună soluție este schema propusă de Finanțe, prin care băncile pot acorda discounturi începând de la 15%.

viewscnt
Afla mai multe despre
conversie credite franci elvetieni
conversie credite valuta