Rădulescu, BNR: 4.000 de oameni au notificat băncile că vor să dea în plată

Rădulescu, BNR: 4.000 de oameni au notificat băncile că vor să dea în plată
scris 8 iun 2016

4.000 de români au apelat la legea dării în plată și au trimis notificări băncilor, spune Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate din cadrul Băncii Naționale a României.

UPDATE: BNR susține că numărul de 4.000 de notificări reprezintă estimarea personală a lui Rădulescu, potrivit unui comunicat de presă.

Urmărește-ne și pe Google News

"Numărul de notificări transmise băncilor de către clienți in baza legii nr. 77/2016 menționat, azi 08.06.2016, de dl. Eugen Radulescu este estimarea sa personală. Acestea nu sunt date oficiale ale Băncii Naționale a României.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Precizăm că BNR nu are în responsabilitate, potrivit legii, operarea informațiilor privind notificările formulate de către debitori.

Totodată, menționam ca Banca Naționala a României nu deține, in acest moment, date privind stingerea obligațiilor asumate prin credite ca efect al aplicării Legii nr. 77/2016".

BNR estimează o scădere a prețurilor din imobiliare cu 5-10% din cauza legii dării în plată, dacă aceasta va mai fi în funcțiune în a doua parte a anului, spune Rădulescu.

„Până în prezent numărul celor care au cerut să-și dea cheile în baza legii dării în plată sunt vreo 4.000 de oameni. 4.000 versus 10 milioane de deținători de active imobiliare. Asta este marea realizare a acestei legi", a declarat Rădulescu la Summer Banking Academy, eveniment organizat de Institutul Bancar Român.

CITEȘTE ȘI Gelu Gherghescu, Ernst & Young: Băncile, obligate să provizioneze inclusiv titlurile de stat pe noile standarde contabile

Legea, în vigoare din 13 mai, le permite să stingă datoriile atât celor care sunt cu ratele la zi, cât și celor care au pierdut casa în executare silită dar au rămas în continuare datori către bănci.

Mai multe bănci au depus contestații în instanță la notificările primite de la clienți și au solicitat judecătorilor să trimită legea la verificare la Curtea Constituțională.

BNR a apreciat, cu ocazia ultimului raport privind stabilitatea financiară, că darea în plată, alături de alte inițiative legislative, reprezintă risc sistemic sever. E primul astfel de risc identificat de BNR.

"Această inițiativă legislativă ne va costa pe toți foarte scump”, adaugă Rădulescu.

Teodor Cimpoeșu, Deloitte: Dacă riscul de securitate cibernetică se materializează, nu știu unde vor găsi băncile provizioane să-l acopere CITEȘTE ȘI Teodor Cimpoeșu, Deloitte: Dacă riscul de securitate cibernetică se materializează, nu știu unde vor găsi băncile provizioane să-l acopere

Parlamentul ar putea relua în discuție un proiect de modificare a OUG 50/2010 care să prevadă conversia creditelor în valută la un alt curs decât cel al pieței. Măsura ar viza mai ales pe cei cu credite în franci elvețieni, care nu au beneficiat încă de conversii.

"Dacă mai apare încă o năzbâtie precum legea dării în plată sigur vom avea o scădere a ratingului de țară”, spune Rădulescu, care precizează că deteriorarea ratingului va duce la creșterea dobânzilor cu care se împrumută România.

Acest pericol legislativ, arată Rădulescu, se cuplează cu riscul ca deficitul bugetar să depășească 3% din PIB anul viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
lege privind darea in plata
eugen radulescu
bnr