ULTIMA ORĂ Țintoiu, subiectul celei mai dure amenzi aplicate pe fondul scandalului politic privind naționalizarea pensiilor private, a câștigat procesul cu ASF. Posibilitate de atac

ULTIMA ORĂ Țintoiu, subiectul celei mai dure amenzi aplicate pe fondul scandalului politic privind naționalizarea pensiilor private, a câștigat procesul cu ASF. Posibilitate de atac

Raluca Țintoiu

scris 16 oct 2018

Raluca Țintoiu a câștigat procesul cu ASF și a obținut anularea interdicției de a conduce un administrator de pensii private. Țintoiu, fost director general al NN Pensii, a primit cea mai dură amendă aplicată vreodată de ASF pe fondul scandalului politic privind naționalizarea pensiilor private (Pilonul II). Ea a cerut instanței atât anularea amenzii, în cuantum  de 100.000 lei, cât și reautorizarea ca director general al administratorului de pensii. De asemenea, ea a cerut obligarea ASF să-i plătească și 1.000 euro ca daune morale.

Astăzi, instanța a decis anularea deciziei de sancționare și plata sumei de 1.000 euro ca daune morale, a transmis pentru Profit.ro avocatul Ralucăi Țintoiu.

Urmărește-ne și pe Google News
Missoni Home – povestea brandului premium celebru în materie de home&deco CITEȘTE ȘI Missoni Home – povestea brandului premium celebru în materie de home&deco
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Decizia de astăzi, favorabilă Ralucăi Țintoiu, poate fi atacată de ASF la instanța superioară.

Profit.ro a asistat anterior la discuția din tribunal: În fața instanței, avocatul Ralucăi Țintoiu a prezentat o cronologie a cazului, care a început în aprilie 2017, atunci când NN Pensii a transmis clienților o informare despre existența în spațiul public a unor discuții privind o eventuală decizie de naționalizare a Pilonului II și recomanda acestora să se informeze.

Jerry’s Pizza a inaugurat o noua locație în București CITEȘTE ȘI Jerry’s Pizza a inaugurat o noua locație în București

Într-o ședință convocată atunci rapid, ASF a retras autorizația lui Țintoiu, care ocupa funcția de director general al NN Pensii din septembrie 2013. Anterior deciziei ASF, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat că NN Pensii “a făcut un lucru nepermis” când a trimis informarea către clienți, iar ASF și Ministerul Finanțelor Publice “trebuie să sancționeze foarte mult".

Johnson & Johnson Romania continuă colaborarea cu Smart Everything Everywhere și organizează cea de-a doua ediție a celui mai important hackathon pe teme e-health: Hacking Health 2.0 CITEȘTE ȘI Johnson & Johnson Romania continuă colaborarea cu Smart Everything Everywhere și organizează cea de-a doua ediție a celui mai important hackathon pe teme e-health: Hacking Health 2.0

Avocatul reclamantei a susținut în fața instanței că motivele de nelegalitate ale sancțiunii sunt lipsa unei convocări a sedinței extraordinare a ASF, potrivit regulamentelor acestei instituții, lipsa cvorumului de șase membri, precum și lipsa unui control prealabil și nemotivarea sancțiunii.

În replică, avocata ASF a susținut că ședința în care a fost adoptată sancțiunea a avut cvorum, fiind prezenți 5 din cei 8 membri ai Consiliului instituției. Forul de conducere al ASF are nouă membri, dar unul era vacant la momentul ședinței.

Ea a mai spus că Raluca Țintoiu nu a demonstrat în fața instanței că decizia ASF i-a afectat cariera profesională, în condițiile în care nu a arătat că a participat la ocuparea unei funcții de conducere, dar a fost refuzată din cauza riscului reputațional provocat de aplicarea sancțiunii.

“Din informațiile pe care le dețin, Raluca Țintoiu ocupă o funcție de conducere în cadrul biroului central al NN la Haga", a spus apărătorul ASF.

La ședință, reclamanta l-a adus ca martor pe Mircea Marius Dorin Țiplea, recrutor și specialist în head-hunting, fost director financiar al Coca-Cola România și Republica Moldova până în 2009.

Acesta a afirmat că lucrează pentru societatea Amrop și recrutează candidați pentru poziții manageriale de vârf, în calitate de consultant senior.

El a explicat că procesul de recrutare include o etapă denumită verificarea referințelor, în cadrul căreia sunt verificate atât datele publice, disponibile pe Internet sau portalul instanțelor, spre exemplu, cât și referințe de la foști colaboratori ai candidaților.

ASF a primit peste 5.400 de petiții la 6 luni, în creștere cu 15,16% față de iunie 2017. Asirom, Euroins și City Insurance, cei mai reclamați asigurători CITEȘTE ȘI ASF a primit peste 5.400 de petiții la 6 luni, în creștere cu 15,16% față de iunie 2017. Asirom, Euroins și City Insurance, cei mai reclamați asigurători

Scopul acestor verificări este aflarea de infomații cu privire la competențele profesionale și valorile morale ale acestora, a declarat Țiplea.

Recrutorul a susținut în fața instanței că, de regulă, pe lista scurtă pentru un post de director executiv nu sunt selectate persoane cu un risc reputațional.

“Menționez că dacă în anii 1960-1970 accentul se punea accent pe calificări, iar în perioada anilor 1980-1990 pe încredere, în prezent esențială este considerată reputația”, a spus Țiplea.

El a menționat că organizațiile se ghidează după următoarea lege nescrisă în aprecierea reputației, termen greu de definit științific, și anume perceptia este realitatea.

“Pentru că reputația unui lider al organizației are un impact asupra reputației organizației în fața angajaților, a clienților, a investitorilor și a partenerilor de afaceri", a precizat consultantul.

Întrebat de judecător despre eventualele efecte ale unei hotărâri a instanței favorabile reclamantei, consultantul a afirmat că, în majoritatea cazurilor, o astfel de decizie ar rezolva și chestiunea riscului reputațional.

CFA România avertizează românii care vor alege dacă mută la stat contribuțiile de Pilon 2: pensiile din sistemul public, nici jumătate din contribuțiile făcute ca angajat CITEȘTE ȘI CFA România avertizează românii care vor alege dacă mută la stat contribuțiile de Pilon 2: pensiile din sistemul public, nici jumătate din contribuțiile făcute ca angajat

“Pragmatic vorbind, referindu-ne la contextul din România, ceva tot ar rămâne. Ar rămâne riscul unei dificultăți în angajare. Cu atât mai mult asupra pieței din România, unde entitățile care depind de un reglementator nu ar dori să se pună rău cu acesta. Însă, pentru majoritatea angajatorilor, o decizie care ar absolvi-o de întreaga răspundere ar rezolva și chestiunea reputațională”, a spus consultantul.

Apărătorul ASF, care a încercat într-o primă fază să-l decredibilizeze pe recrutor prin întrebări legate de experiența profesională, a dorit să afle de la martor cum apreciază faptul că NN Pensii nu a contestat amenda ASF.

“Ca percepție, cred că NN Pensii s-a arătat solidară cu Raluca Țintoiu, a încercat să o protejeze, atâta timp cât compania a preferat să-i păstreze contractul de muncă și să-i ofere un alt post în afara țării, la Haga”, a spus specialistul în recrutare.

Fostului director general al NN Pensii, Ralucăi Țintoiu, i-a fost retrasă autorizația și aplicată o amendă de 100.000 lei, pe 13 aprilie 2017, după o decizie-fulger, luată de Consiliul ASF în doar câteva ore.

Țintoiu era director general la NN Pensii din septembrie 2013.

Motivul sancțiunii, care a venit la pachet cu cea mai mare amendă din istoria ASF (750.000 de lei pe care i-a plătit compania NN Pensii), îl constituie demersul NN de a își anunța clienții că nu este exclusă o naționalizare a pilonului II, de pensii private.

Anterior amenzii primite de către NN, și alți reprezentanți ai mediului privat, printre care Radu Crăciun, CEO al BCR Pensii, au lăsat de înțeles că este posibilă o intervenție a statului asupra pilonului II.

Ulterior, așa cum Profit.ro a arătat în premieră, au avut loc discuții concrete privind “reformarea” pilonului II. S-au luat în calcul mai multe variante, printre care reducerea contribuției sau introducerea posibilității ca oamenii să opteze între fondurile de la Pilonul II și pensia de stat (Pilonul I).

EXCLUSIV ASF vrea să recupereze bani de la Astra și acționari CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ASF vrea să recupereze bani de la Astra și acționari

Această din urmă variantă fusese avansată, chiar la numire, de fostul ministru al Finanțelor, Ionuț Mișa, și negată la acea vreme de către președintele PSD, Liviu Dragnea.

Țintoiu a cerut instanței anularea deciziei de sancționare, cu obligarea ASF de a-i restitui contravaloarea amenzii deja achitate, de 100.000 lei. De asemenea, fosta șefă NN Pensii solicită înlocuirea sancțiunii aplicate cu o sancțiune mai ușoară, respectiv cu un avertisment scris sau amendă mai mică, dar fără retragerea autorizației de director general al administratorului de pensii. În plus, Țintoiu vrea ca instanța să oblige ASF să-i plătească 1.000 euro ca daune morale.

Prin sancțiunea aplicată în aprilie 2017, Țintoiu are interdicție, pe o perioadă de 10 ani, să candideze pe o funcție care necesită avizul ASF sau al unei instituții similare din UE.

Guvernul a anunțat, la finele lunii octombrie 2017, reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii de la 5,1% în prezent la 3,75%, însă suma care ar urma să fie virată de anul viitor nu se schimbă, în contextul în care procentajul mai mic din 2018 va fi aplicat la un salariu brut mărit cu peste 20%, ca urmare a transferului în salariul brut a contribuțiilor plătite în prezent de angajator pentru angajat.

"Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puțin aceeași la anul”, a declarat atunci, în ședință de guvern, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.

Potrivit calculelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), reducerea contribuției pentru Pilonul II de la procentul actual de 5,1% la 3,75%, în locul majorării la 6%, conform legii, va însemna o reducere de 20% a pensiilor private pentru români.

”Reducerea în premieră a contribuției de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (în locul majorării la 6%, conform legii) transmite însă un semnal negativ, afectând viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private.

Astfel, decizia se traduce în pensii private mai mici cu cel puțin 20% pentru viitorii pensionari și potențial mai scăzut de finanțare a afacerilor românești prin intermediul pieței de capital”, se arăta într-un comunicat al asociației din 8 noiembrie 2017.

NN Pensii este cel mai mare fond de pensii private obligatorii din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
tintoiu
asf
nn
avocați
pensii private
amenda
sanctiune
daune morale