Ministerul Justiției a publicat un proiect de ordin care vizează reducerea tarifelor notariale la jumătate pentru actele de dare în plată. Proiectul trebuie să stea în dezbatere publică cel puțin până pe 11 august.
Ministrul justiției nu s-a grăbit să reducă tarifele notariale plătite de românii care dau în plată.
Uniunea Notarilor Publici propunea pe 26 mai Ministerului Justiției ca tarifele să fie reduse la jumătate, în condițiile în care darea în plată este taxată în prezent precum o tranzacție clasică de vânzare cumpărare, însă la valoarea datoriei totale stinse. Asta face darea în plată costisitoare pentru cei care au datorii ridicate la bănci pentru apartamentele cumpărate în perioada de boom, mai ales în cazul celor cu credite în franci elvețieni.
CITEȘTE ȘI Fondul de Garantare are 5,3 miliarde de lei pentru acoperirea depozitelor, cât să despăgubească falimentul unei bănci mediiLa mai bine de două luni de la sesizarea notarilor, Ministerul a publicat un proiect de ordin de câteva paragrafe care modifică grila notarială.
Acesta va produce efecte abia după ce va fi semnat de ministrul Raluca Prună și publicat în Monitorul Oficial, ceea ce nu se va întâmpla mai devreme de 12 august.
Ministerul Finanțelor a gestionat mai rapid nemulțumirile celor care vor să încheie socotelile cu banca prin darea în plată.
Inițial, Finanțele au transmis că darea în plată se impozitează ca orice tranzacție, la valoarea datoriei care se stinge.
Un debitor care a semnat cu banca actul de dare în plată a unui apartament, pentru care datoria curentă era de 75.000 de franci elvețieni, a plătit taxe de 12.000 de lei, dintre care peste jumătate impozit și restul comisioane notariale și de intabulare.
De la începutul lunii iulie însă Finanțele au modificat Codul fiscal și au scutit de impozit pe cei care dau în plată o singură dată.
Cu scutirea de impozit și tarife notariale la jumătate, darea în plată s-ar ieftini considerabil, doar că nu sunt prea multe bănci care se arată dispuse să primească case în locul ratelor lunare.
Băncile pot să nu se prezinte la notar la invitația clientului care dă în plată și pot contesta notificarea primită de la client în instanță.
Sunt peste 2.500 de litigii pe darea în plată înregistrate în judecătoriile din toată țara după 13 mai, când legea a intrat în vigoare. Cele mai multe sunt contestații ale băncilor, însă în alte cazuri debitorii aflați în executare silită sunt cei care au cerut instanței ștergerea datoriei.
Până în prezent instanțele au respins mai multe contestații ale băncilor decât au acceptat, după cum Profit.ro a scris aici, însă ritmul de desfășurare a ședințelor este redus de vacanța judecătorească.
Debitorii pot evita plata taxelor notariale doar în cazul în care banca refuză să vină la notar dar apoi pierde în instanță în procesul intentat de clientul care cere ștergerea datoriei.