Profit.ro Financial Forum - Sergiu Oprescu, Alpha Bank: Este foarte importantă panta de revenire de anul viitor. Trebuie să vedem care sunt sectoarele economice cu tracțiune

Profit.ro Financial Forum - Sergiu Oprescu, Alpha Bank: Este foarte importantă panta de revenire de anul viitor. Trebuie să vedem care sunt sectoarele economice cu tracțiune
scris 8 iul 2020

Măsurile economice pe termen scurt s-au concentrat pe rezolvarea unor probleme de lichiditate a firmelor și populației, dar dincolo de această perioadă de cădere economică trebuie pus accentul pe măsuri care să ducă la o creștere cât mai ridicată anul viitor, a arătat Sergiu Oprescu președinte al Asociației Române a Băncilor și președinte executiv al Alpha Bank Romania, în cadrul videoconferinței Profit.ro Financial Forum: „Finanțăm repornirea economiei“.

Videoconferința, transmisă în direct și la Profit TV, a fost organizată cu sprijinul Alpha Bank, Bursa de Valori București, CEC Bank, Depozitarul Central, Fan Courier, Groupama Asigurări, ING Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Roca Investments, SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia

Economia României va scădea cu 6% în acest an și ar urma să crească cu 4% în 2021, pe fondul efectelor pandemiei COVID-19, arată cele mai recente estimări ale Comisiei Europene.

Urmărește-ne și pe Google News

“Cred că e foarte important să avem o pantă de revenire mai abruptă. Mi se pare mult mai important să discutăm de 4% de la anul, decât să discutăm dacă vom aveam -5,5% sau -6,5% în acest an. Sigur, este important, trebuie luat în calcul, trebuie făcut totul ca să nu deviem de la această «notă bună» a Comisiei Europene, este printre cele mai mici scăderi din UE. Dar cred că ar trebui să ne concentrăm, și-l invit pe dl ministru (al Finanțelor - n.r.), pe panta de revenire din 2021”, spune Sergiu Oprescu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Profit.ro Financial Forum - Omer Tetik, Banca Transilvania: Suntem bine pregătiți cu lichiditate și capital. Ne-a surprins plăcut cererea de credite din partea clienților CITEȘTE ȘI Profit.ro Financial Forum - Omer Tetik, Banca Transilvania: Suntem bine pregătiți cu lichiditate și capital. Ne-a surprins plăcut cererea de credite din partea clienților

După măsurile care au vizat protecția în fața șocului economic și menținerea unui cash-flow pozitiv al firmelor – inclusiv prin amânarea ratelor de dobândă și capital la bănci -, pentru anul viitor este nevoie de investiții gândite care să accelereze creșterea economică, arată președintele ARB. O scădere de 6% urmată de o creștere de 4% anul viitor ar însemna că va fi nevoie de doi ani pentru a reveni la nivelul produsului intern brut din 2019.

“Trebuie să ne folosim cu cap și cu măsură toate resursele pe care le avem la nivelul sistemul bancar - lichiditatea și capitalul – pentru a putea finanța panta de revenire. Dacă anul viitor reușim să creștem mai mult decât acest 4% - și pentru asta trebuie să vedem ce sectoare trebuie să sprijinim, care sunt sectoarele din economia națională cu tracțiune, cum trebuie să investim banii acolo, cum putem să mutăm o parte din creditul comercial, care este disproporționat de mare în România, în zona creditului bancar - atunci acesta ar trebui să fie obiectivul”, spune Oprescu.

Una dintre măsurile venite dinspre Guvern în această perioadă – cu care Oprescu spune că sistemul bancar a avut o colaborare “de excepție” și “singulară” într-o lungă perioadă de timp – a fost programul IMM Invest, care presupune garanții de stat de 80-90% din valoarea creditelor.

“Exercițiul IMM Invest a evoluat cumva stângaci la început. Problema principală la început a fost de comunicare, nu s-a comunicat cum trebuie și s-au creat niște așteptări false. Dar pe măsură ce începem să ne încălzim și să ne optimizăm și eficientizăm fluxurile, o să avem performanță”, spune Oprescu.

Președintele ARB amintește că unele încetiniri ale fluxurilor operaționale au venit și din cauza numărului neobișnuit de ridicat de cereri de credit venit dintr-o dată, în două săptămâni cât vin în mod normal în peste 6 luni.

Profit.ro Financial Forum - Ministrul Finanțelor: Am împrumutat 3,3 miliarde de dolari la 10 și 30 de ani. Acest succes pe piața financiară, precum și cel din urmă cu o lună și ceva, arată clar că investitorii au încredere în economie CITEȘTE ȘI Profit.ro Financial Forum - Ministrul Finanțelor: Am împrumutat 3,3 miliarde de dolari la 10 și 30 de ani. Acest succes pe piața financiară, precum și cel din urmă cu o lună și ceva, arată clar că investitorii au încredere în economie

Băncile au reușit să treacă de perioada inițială a pandemiei fără riscuri operaționale majore și cu continuarea activității de creditare, amintește Oprescu.

“Am ținut aproape toate sucursalele deschise. Efortul a fost absolut comparabil cu cel pe care l-am văzut și în alte industrii”, spune șeful Alpha Bank.

Totodată, băncile au soluționat 324.000 de cereri de amânare la plată a ratelor, dintre care 60% pe moratoriul public instituit prin OUG 37/2020, ceea ce reprezintă 22% din volumul de credit aferent persoanelor fizice și 28% în cazul persoanelor juridice.

“Este o sumă uriașă!”, spune Oprescu. “Avem peste o cincime din volumul de credit care a fost procesat într-o perioadă foarte scurtă, fără riscuri operaționale majore, și vă spun că aceste riscuri există”.

Sistemul bancar a reușit și să accelereze procesul de digitalizare astfel încât să servească clienții de la distanță, dar acest lucru trebuie extins la nivelul întregii societăți pentru a accelera creșterea economică.

“E un mecanism complex, nu poate fi făcut doar într-o parte”, spune Oprescu. “Vorbim de patru ani de zile de digitalizare la nivelul ARB, și vorbeam mai degrabă ca la un perete. Am făcut studii, să arătăm impactul - o creștere de 3-4% de PIB dacă avem o societate digitalizată. S-a întâmplat să avem «noroc» de o criză. Trebuie să ne gândim că una dintre cele mai mari oportunități este să digitalizăm societatea”, explică președintele ARB.

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu spune și el că în această perioadă a fost accelerat procesul de digitalizare al Fiscului și că acum declarațiile online nu se mai depun la etajul doi, iar firmele vor fi controlate inclusiv de la distanță. Procesul va continua, chiar dacă există o rezistență a sistemului la schimbare.

viewscnt
Afla mai multe despre
sergiu oprescu
alpha bank
profit.ro financial forum