Toți indicatorii sectorului bancar românesc din tabloul de bord al Autorității Bancare Europene au intrat în zona ”verde”, cea mai bună, ceea ce reprezintă o premieră, potrivit unei prezentări a noului director al Direcției de Stabilitate din BNR. Rentabilitatea capitalurilor a depășit 21% și a ajuns la cel mai ridicat nivel din punct de vedere istoric, depășind și rezultatele de dinainte de criza financiară de acum aproape 15 ani.
Sistemul bancar românesc stă mult mai bine decât media Uniunii Europene la toate capitolele, cu excepția celui a ratelor creditelor neperformante, dar și la acest capitol a înregistrat corecții suficiente cât să intre în categoria cea mai bună, după criteriile Autorității Bancare Europene, coborând sub nivelul de 3% la 2,7% la finele lunii aprilie.
”Pentru prima dată toți indicatorii sunt în zona verde”, spune Florian Neagu, care de la 1 iulie a fost promovat în poziția de director al Direcției de Stabilitate. Cifrele arată că sistemul bancar are o sănătate bună, adaugă Neagu.
Raportul cost venit s-a îmbunătățit, de asemenea, suficient, la sub 50 cenți cheltuiți pentru un euro venit, ceea ce reprezintă pragul de la care eficiența intră la cel mai ridicat nivel. La nivelul UE raportul cost/venit este de peste 60%.
”Sectorul bancar a reușit, prin ambele canale, și reducere de costuri și creștere de venituri să ajungă în această zonă, arată o eficiență bună”, spune Neagu.
Rata fondurilor proprii, la 18,8%, depășea cu 2 puncte procentuale media UE, în timp ce gradul de acoperire cu provizioane era cu peste 20 de puncte procentuale peste nivelul mediu european la 65%.
Sursa: prezentare Florian Neagu
Indicatorul la care băncile din România se detașează puternic față de media UE este cel al profitabilității. Randamentul capitalurilor depășea 21% la finele lunii aprilie, comparativ cu doar 8% în UE.
”Profitabilitatea sectorului bancar este elementul cheie pentru a consolida capitalizarea”, spune Neagu.
Directorul BNR spune că profitabilitatea băncilor românești trebuie pusă în context. Astfel, aceasta nu ar fi așa de ridicată în context regional. Totodată, în comparație cu alte activități economice, sectorul bancar n-a livrat randamente ridicate, fiind sub toate sectoarele cu excepția utilităților în ultimul deceniu.
Sursa: prezentare Florian Neagu
Neagu pledează pentru menținerea amortizoarelor de capital la nivelurile actuale, astfel încât să existe rezerve care pot fi eliberate într-o eventuală criză, deși există voci și printre bancheri care cer reducerea acestora. ”Le construiești când ți-e bine ca să ai ce da înapoi când ți-e rău”, spune oficialul BNR.
La nivelul debitorilor, oficialii BNR apără decizia băncii centrale de a introduce, la începutul lui 2019, o limită a gradului de îndatorare de 40-45% pentru serviciul datoriei în cazul creditelor acordate persoanelor fizice.
”Avem o creștere a serviciului datoriei cu 40% ca urmare a creșterii dobânzilor, dar cu toate acestea avem o rată de neperformanță mai redusă decât cea a portofoliului agregat, de numai 0,6% pentru credite acordate după 2019, comparativ cu 1,6% pentru întregul portofoliu”, spune Eugen Rădulescu, care până la 1 iulie a fost directorul Direcție de Stabilitate.
Rădulescu explică că doar 12% dintre debitorii care au luat credite după 2019 au un grad de îndatorare de peste 45% la acordare, în condițiile în care băncile au posibilitatea să acorde împrumuturi cu un grad de îndatorare mai mare pentru 15% dintre credite.
Totodată, BNR a limitat gradul de acoperire a împrumuturilor cu garanții începând cu aprilie 2022. După această reglementare, creditele noi cu un nivel loan-to-value între 75% și 85% au scăzut cu 53% și cele cu un nivel al LTV între 70% și 75% au crescut cu 18%.