Piraeus Bank România a înregistrat profit brut de 3,8 milioane euro, în primele nouă luni din 2016, față de o pierdere anul trecut.
Activele totale ale băncii cu acționariat grecesc au crescut față de începutul anului cu 6%, ajungând la aproape 1,7 miliarde de euro, potrivit unui comunicat de presă al băncii. Rezultatele publicate la Atena arată o scădere de 28% a portofoliului de credite față de anul trecut, la 725 de milioane de euro, ceea ce înseamnă o cotă de piață de 1,5%, în scădere de la 2,6% în toamna anului trecut.
Banca a trecut printr-o restructurare drastică a portofoliului de credite începând cu 2015, reducând aproape la jumătate expunerea pe România, după ce a scos din bilanțuri creditele neperformante, care au ajuns la o rată de sub 4%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Grecii au pregătit banca pentru o vânzare către fondul american de investiții JC Flowers, la pachet cu Carpatica, însă tranzacția a căzut în cele din urmă.
“Am redus numărul de sucursale, dar am crescut eficiența și am obținut rezultate mai bune. În același timp, managementul activ al portofoliului de credite neperformante a consolidat parametrii de stabilitate și solvabilitate. Ne păstrăm în continuare direcția de creștere a veniturilor și orientarea către eficiență și flexibilitate, în acord cu necesitățile clienților noștri”, a declarat Cătălin Pârvu, director executiv al Piraeus Bank România.
Piraeus a închis 19 sucursale în România din septembrie 2015, ajungând la 101 unități, și a concediat 173 de angajați, astfel că numărul salariaților a scăzut la aproape 1.300, potrivit datelor publicate la Atena.
Banca a înregistrat în nouă luni ale anului o creștere cu 8% a depozitelor clienților, față de finele anului trecut, până la 928 milioane de Euro și o creștere similară de 8% la creditele corporate, se arată în comunicat.
Creditele pentru IMM-uri, în creștere ușoară cu 1% față de finalul anului 2015, și managementul activ al creditelor neperformante au contribuit de asemenea la îmbunătățirea profitabilității, potrivit comunicatului.
Solvabilitatea la 9 luni este de 17,4% iar rata fondurilor proprii de 14,8%. Raportul credite brute/depozite a fost de 0,85 la 30 septembrie 2016, față de 0,95 la finele anului 2015.
Grupul Piraeus a făcut profit de 31 de milioane de euro la nouă luni, după o pierdere de 1,8 miliarde de euro în 2015.