Patria Bank a încheiat primul trimestru cu un profit net aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut, de 453.000 de lei, evoluție venită pe fondul scăderii cu jumătate a costului cu provizioanele de risc. Pe de altă parte, rezultatul operațional al băncii a scăzut, pe fondul creșterii mai accelerate a cheltuielilor în raport cu veniturile. Banca vrea să emită noi obligațiuni.
Venitul net bancar a rămas relativ nemișcat, la 41,6 milioane de lei, pe fondul creșterii cu 17% a venitului net din dobânzi la 29,8 milioane de lei, al creșterii cu 6% a venitului net din comisioane la 7 milioane de lei, dar și al scăderii altor tipuri de venituri cu aproape jumătate la 4,8 milioane de lei, arată raportul băncii publicat la Bursă.
Cheltuielile au crescut cu 14% la 35,1 milioane de lei, pe fondul creșterii cheltuielilor cu personalul cu 11% la 17 milioane de lei, în timp ce alte cheltuieli operaționale au crescut cu 27% la 12,7 milioane de lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Banca explică creșterea cheltuielilor prin inflație, criza energetică, incertitudinea macroeconomică.
Rezultatul operațional a scăzut astfel cu 38% la 6,5 milioane de lei.
Pe de altă parte, cheltuielile cu riscul au scăzut cu 54% la 4,9 milioane de lei, pe fondul comportamentului la plată al clienților, a calității creditelor acordate în ultimii ani și a rezultatelor bune în ceea ce privește colectarea și recuperarea creanțelor restante, arată banca.
Rezultatul net a crescut, astfel, de aproape două ori de la 453.000 de lei la 882.000 de lei. Banca mai precizează că a făcut o cheltuială mai mare decât ar înregistra în mod recurent cu impozitul amânat, ca urmare a calendarului de expirare pentru deducerile aferente pierderilor fiscale istorice.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România, despre inflație: Este posibil să ne mai aștepte încă o jumătate de an destul de greaBanca a făcut un write off de 14 milioane de lei pentru credite neperformante în primul trimestru, ceea ce a dus la diminuarea ratei cu 2,9 puncte procentuale față de martie 2021 și cu 0,6 pp față de finele anului trecut la 8,8%, de peste două ori mai mare decât media sistemului.
Patria Bank a înregistrat și o creștere a activelor cu 12% la 3,8 miliarde de lei. Creditele acordate clientelei au crescut cu 14% la 2,1 miliarde de lei. Trendul cel mai accelerat de creștere comparativ cu martie 2021 a fost pe segmentele IMM (+23%), corporate (+21%) si Retail (+19%).
În primul trimestru al anului 2022 activitatea de creditare a generat credite noi de aproximativ 193 milioane lei, cu dinamica superioara în zona de retail (+14% pe credite garantate si +22% pe credite negarantate in trimestrul I 2022 fata de trimestrul I 2021).
La nivel individual, rata de adecvare a capitalului (Rata Fondurilor Proprii Totale) este de 18,3%, peste limita reglementata, înregistrând o ușoara scădere față de sfârșitul anului 2021 când s-a înregistrat nivelul de 19,1%.
Nouă emisiune în program
Patria Bank caută să emită din nou obligațiuni în valoare de 5 milioane de euro (posibil echivalent în lei) cu o potențială prelungire a ofertei până la 15 milioane de euro, în funcție de contextul pieței. Acționarii sunt chemați să voteze luna viitoare cu privire la noua emisiune, arată un anunț recent al băncii. O altă propunere recentă ca banca să emită obligațiuni de 5-10 milioane de euro pe 8 ani nu a îndeplinit condiția de cvorum la adunarea acționarilor din 28 aprilie.
Banca are emise obligațiuni subordonate de 63,2 milioane de lei – 5 milioane de euro emise în 2019 și scadente în 2027 și alte circa 8,2 milioane de euro plasate privat în 2020 cu scadența în 2028.