Implozie a creditului după Legea dării în plată: 3.400 de români au aruncat cheile pe masa băncilor, riposta a venit prin contestații

Implozie a creditului după Legea dării în plată: 3.400 de români au aruncat cheile pe masa băncilor, riposta a venit prin contestații
scris 8 aug 2016

Numărul notificărilor de dare în plată se ridică deja la 3.907 de aplicații, 404 debitori au repudiat două sau chiar mai multe contracte de credit, băncile contestând peste 67% din dosare. 90% din împrumuturile abandonate sunt în valută, relevă datele centralizate de Banca Națională.

Un număr de 3.398 debitori au aruncat cheile pe masa băncilor, repudiind creditele ipotecare contractate și punându-se sub protecția Legii dării în plată. Numai 56% din contractele repudiate sub Legea dării în plată aveau însă întârzieri mai mari de 90 de zile.

Urmărește-ne și pe Google News

Valoarea totală a creditului abandonat se ridică la 1,13 miliarde lei, reprezentând însă 1% din totalul împrumuturilor pentru populație și 2% din stocul creditului ipotecar. Sunt primele cifre centralizate la nivel oficial de Banca Națională a României, la nivelul zilei de 20 iulie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Guvernatorul Mugur Isărescu este cel care a venit cu aceste date, specificând că nu au fost interogați toți subiecții, dar că se bazează pe raportări extinse ale unor bănci. BNR nu are atribuții în centralizarea acestor informații, dar o face pentru monitorizarea poziției prudențiale și din perspectiva stabilității financiare a sistemului bancar.

Guvernatorul nu a putut răspunde la întrebarea Profit.ro câte dintre aceste credite erau restructurate, spunând că abia în viitor BNR va lucra împreună cu băncile pentru rapoarte mai detaliate.

Datele ar urma să fie actualizate în ziua de 20 a fiecărei luni. "Legea este promovată de Parlament. Banca Națională nu o mai comentează. Noi culegem datele", a spus Isărescu.

A dat în plată și e fericită: Am senzația că am câștigat la loto. Am câștigat 200.000 de franci! CITEȘTE ȘI A dat în plată și e fericită: Am senzația că am câștigat la loto. Am câștigat 200.000 de franci!



Datele actuale relevă că au fost 3.907 de notificări, dintre care băncile au contestat 2.634 documentații, respectiv 67,4% din total, în timp ce alte 1.273 de demersuri în vederea dării în plată își urmează cursul fără opreliști din partea instituțiilor de credit.

404 de debitori au repudiat două sau chiar mai multe contracte de credit. Printre cei care au apelat la protecția legii votate de Parlament în primăvara acestui an,sunt și 5 nerezidenți.

Darea în plată se ieftinește de la jumătatea lunii august CITEȘTE ȘI Darea în plată se ieftinește de la jumătatea lunii august

Cea mai mare parte a acestei implozii a creditului se produce pentru credite ipotecare contractate în vederea unor achiziții în București și județul Ilfov, zona puternic afectată de balonul imobiliar din 2005-2008.

Așa cum era de așteptat, creditul în valută este cel mai puternic lovit. 90% din notificări sunt pentru contracte de împrumut în valută. Mai degrabă surprinzător, nu este doar o problemă a francului elvețian. Distribuția este relativ echilibrată între cele două monede care au polarizat piața creditului în valută. Astfel, 46% din numărul creditelor a fost în euro, iar 43% din contractele de împrumut au fost în franci elvețieni. Sub aspectul valorii expunerii, 43% sunt credite în euro și 50% împrumuturi în franci.

Au dat casele doar pentru că s-au ieftinit?

Remarcabil, numai 56% din contractele repudiate sub Legea dării în plată aveau întârzieri mai mari de 90 de zile – fiind neperformante după standardele FMI – în timp ce pentru 44% dintre acestea încă erau efectuate plăți. „Nu au fost și nu sunt credite cu probleme”, a declarat Isărescu

Un debitor care a aplicat la Legea dării în plată, repudiind un sold de 212.000 de franci elvețieni, atrăgea atenția pentru Profit.ro că figurează cu plata la zi, însă pentru că a trecut prin 5 restructurări. După expirarea ultimeia, ar fi urmat să achite o rată de aproape 1.200 de franci (4.900 de lei), la venituri familiale de aproximativ 5.000 de lei.

Cei care au respins creditul sunt puternic „sub apă”, cum este expresia din piața americană a creditului. 64% din notificări și 75% din valoarea stocului de credite aveau valoarea împrumutului mai mare decât cea a imobilului pentru care a fost contractat creditul ipotecar.

Sub aspectul vârstei celor care au notificat, distribuția este aproape similară cu cea a întregii piețe a creditului. 1% sunt cu vârstă sub 30 de ani, 40% aparțin unor persoane cu vârste între 30 și 40 de ani, 43% sunt debitori cu vârste de 40-50 de ani, iar 4% au peste 60 de ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
banci
credite
bnr
mugur isarescu
case locuinte