Întrebat dacă Guvernul va prelungi și în 2021 perioada de amânare a ratelor, care expiră la sfârșitul anului, premierul Ludovic Orban a arătat că ”poate nu va fi vorba de o amânare”, ci de o ”o așezare mai rațională a costurilor de rambursare a creditelor”, în urma discuției cu mediul financiar-bancar.
”Suntem în discuții cu mediul financiar-bancar, pentru că aici discuția se poartă și cu mediul de afaceri, care ar putea să beneficieze, dar și cu mediul financiar-bancar. Poate nu neapărat o amânare a plății ratelor, cât o așezare mai rațională a costurilor de rambursare a creditelor astfel încât să nu afecteze capitalurile de lucru ale companiilor, să nu le afecteze profitabilitatea și planurile de dezvoltare”, a răspuns prim-ministrul Orban cu privire la posibilitatea prelungirii măsurii de amânare a ratelor la credite și anul viitor.
Debitorii au putut solicita anul acesta amânarea ratelor până la finele anului, în baza moratoriului reglementat prin Ordonanța de Urgență 37/2020. Peste 60% din cererile soluționate au fost în baza ordonanței, în timp ce restul de 40% au fost în urma măsurilor adoptate individual de bănci, potrivit Asociației Române a Băncilor.
Măsura amânării ratelor a venit în contextul în care un număr mare de persoane și firme sunt afectate de impactul economic al restricțiilor impuse de autorități pentru limitarea epidemiei de coronavirus.
Clienții persoane fizice au depus, până la 15 iunie, peste 334.000 de solicitări de suspendare a obligațiilor de plată lunare, ceea ce reprezintă o pondere de aproximativ 22% din creditele în derulare acordate populației. Clienții persoane juridice au depus un număr de aproape 28.000 de solicitări de suspendare a obligațiilor de plată lunare, aferente unui ponderi de aproximativ 28% din portofoliul total de credite acordate acestei categorii.
Băncile au posibilitatea să nu constituie provizioane pentru creditele amânate la plată ca urmare a efectelor pandemiei COVID 19.