Orban despre amânarea ratelor la credite și în 2021: Poate nu amânare, ci așezare mai rațională a costurilor de rambursare

Orban despre amânarea ratelor la credite și în 2021: Poate nu amânare, ci așezare mai rațională a costurilor de rambursare
scris 30 oct 2020

Întrebat dacă Guvernul va prelungi și în 2021 perioada de amânare a ratelor, care expiră la sfârșitul anului, premierul Ludovic Orban a arătat că ”poate nu va fi vorba de o amânare”, ci de o ”o așezare mai rațională a costurilor de rambursare a creditelor”, în urma discuției cu mediul financiar-bancar.

”Suntem în discuții cu mediul financiar-bancar, pentru că aici discuția se poartă și cu mediul de afaceri, care ar putea să beneficieze, dar și cu mediul financiar-bancar. Poate nu neapărat o amânare a plății ratelor, cât o așezare mai rațională a costurilor de rambursare a creditelor astfel încât să nu afecteze capitalurile de lucru ale companiilor, să nu le afecteze profitabilitatea și planurile de dezvoltare”, a răspuns prim-ministrul Orban cu privire la posibilitatea prelungirii măsurii de amânare a ratelor la credite și anul viitor.

Urmărește-ne și pe Google News
DECIZIE Proiectul senatorului Zamfir privind leasing-ul, adoptat din nou de Parlament: Datornicii își vor putea vinde singuri bunul luat în leasing, pentru a stinge creditul CITEȘTE ȘI DECIZIE Proiectul senatorului Zamfir privind leasing-ul, adoptat din nou de Parlament: Datornicii își vor putea vinde singuri bunul luat în leasing, pentru a stinge creditul

În luna august, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a arătat că va discuta cu sistemul bancar mai multe variante pentru sprijinirea în continuare a celor care au dificultăți la plata ratelor la creditele bancare, de la scenarii pentru susținerea în funcție de specificul cazurilor și până la varianta prelungirii actualei perioade de amânare a ratelor, care expiră la sfârșitul anului.  Ministrul preciza atunci că preferă prelungirea perioadei de amânare în aceleași condiții, însă o soluție va depinde de discuțiile cu sistemul bancar, dar și de decizia Autorității Bancare Europene (EBA) de a extinde o prevedere care permite băncilor să nu constituie provizioane în astfel de situații.

Debitorii au putut solicita anul acesta amânarea ratelor până la finele anului, în baza moratoriului reglementat prin Ordonanța de Urgență 37/2020. Peste 60% din cererile soluționate au fost în baza ordonanței, în timp ce restul de 40% au fost în urma măsurilor adoptate individual de bănci, potrivit Asociației Române a Băncilor.

Măsura amânării ratelor a venit în contextul în care un număr mare de persoane și firme sunt afectate de impactul economic al restricțiilor impuse de autorități pentru limitarea epidemiei de coronavirus.

Băncile au înăsprit accesul la creditare din cauza temerilor legate de pandemie. Tendința este de înăsprire suplimentară CITEȘTE ȘI Băncile au înăsprit accesul la creditare din cauza temerilor legate de pandemie. Tendința este de înăsprire suplimentară

Clienții persoane fizice au depus, până la 15 iunie, peste 334.000 de solicitări de suspendare a obligațiilor de plată lunare, ceea ce reprezintă o pondere de aproximativ 22% din creditele în derulare acordate populației. Clienții persoane juridice au depus un număr de aproape 28.000 de solicitări de suspendare a obligațiilor de plată lunare, aferente unui ponderi de aproximativ 28% din portofoliul total de credite acordate acestei categorii.

Băncile au posibilitatea să nu constituie provizioane pentru creditele amânate la plată ca urmare a efectelor pandemiei COVID 19.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
rate
credite
amanare
orban
guvern
2021