Moody’s a retrogradat ratingurile pentru depozitele pe termen lung a patru bănci elene, anume Alpha Bank, Piraeus Bank, National Bank of Greece (NBG) și Eurobank Ergasias, de la nivelurile Caa3 și Ca la C, în condițiile în care agenția de evaluare financiară estimează că deținătorii de obligațiuni vor fi nevoiți să suporte o parte din costurile băncilor în cadrul viitoarei proceduri de racapitalizare.
Totodată, Moody’s a confirmat la Caa3 calificativele pentru depozitele pe termen lung, atât în cazul celor patru bănci, cât și al Attica Bank, se arată într-un comunicat al agenției remis vineri.
Calificativele celor cinci bănci elene au fost puse sub supravheghere în iulie în vederea retrogradării. Alpha Bank, Piraeus Bank, National Bank of Greece și Eurobank activează și pe piața din România.
Retrogradarea calificativelor pentru datoriile băncilor din Grecia reflectă, în principal, așteptările Moody's privind participarea deținătorilor de obligațiuni ale băncilor la procesul de recapitalizare convenit în cadrul noului program de asistență financiară semnat în august cu Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional și Mecanismul European de Stabilitate, în valoare de 86 miliarde de euro.
"Deși o sumă de 25 de miliarde de euro din programul de asistență a fost desemnată pentru recapitalizarea băncilor, Moody's notează că declarația emisă pe 14 august de membrii Eurogrup stipulează explicit că deținătorii de datorii cu prioritate la plată vor suporta parte din costurile cu recapitalizarea", potrivit comunicatului.
În opinia agenției de rating, deteriorarea condițiilor de creditare în sectorul bancar elen, alături de măsurile pentru controlul capitalului introduse de guvernul de la Atena în iunie și de declinul semnificativ al activității economice, continuă să afecteze negativ instituțiile bancare, calitatea activelor fiind deja sub presiune.
Potrivit scenariului de bază analizat de Moody's, deținătorii de obligațiuni ale băncilor vor suferi pierderi importante pentru a sprijini acoperirea creditelor neperformante, a căror pondere în totalul împrumuturilor a crescut la circa 45% de la 36% în luna martie și pentru menținerea unui grad de provizionare de aproximativ 60%, dar și pentru a compensa declinul veniturilor din sistem.
Moody's estimează că deponenții neasigurați nu vor participa la costurile de recapitalizare, însă avertizează că aceștia vor continua să se confrunte cu un risc de credit semnificativ.
La finele anului 2014, National Bank of Greece deținea 32% din totalul activelor băncilor comerciale elene, Piraeus Bank avea 24,9%, Eurobank Ergasias - 21,4%, Alpha Bank - 20,4%, iar Attica Bank 1%.