Băncile au reapărut cu cererea în piața primară de titluri de stat, după aproape două săptămâni de absență. Ministerul Finanțelor a împrumutat 715 milioane de lei pe 28 de luni. Chiar dacă măsurile de relaxare monetară anunțate de Banca Națională a României par să fi readus interesul pentru obligațiunile în lei, costurile de împrumut rămân ridicate.
Ministerul Finanțelor a primit oferte de 1,25 de miliarde de lei la un prospect de 700 de milioane de lei. Ofertele sunt în creștere comparativ cu precedentele patru licitații ratate ale Finanțelor, când investitorii s-au ferit să mai achiziționeze titluri în lei. Oferta a fost mai mare în numele clienților băncilor (700 mil lei) decât cea a băncilor în nume propriu (530 mil. lei), iar în final cele 715 milioane de lei împrumutate de stat au fost adjudecate exclusiv în numele clienților băncilor și niciun leu din oferta în nume propriu a băncilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Au crescut și dobânzile la care se împrumută statul, însă. Randamentul mediu de adjudecare a fost de 3,55% față de 3,12% pentru un împrumut pe 33 de luni în 9 martie sau 3,14% pentru un împrumut pe 29 de luni în 26 februarie. Practic, costurile au revenit spre un nivel mai apropiat de cel de la începutul anului (randamentul mediu era de 3,66% în 20 februarie).
Banca Națională a României a anunțat vineri reducerea dobânzii cheie de la 2,5% la 2%, precum și a dobânzii Lombard de la 3,5% la 2,5%. Banca centrală a mai anunțat și că va achiziționa titluri de stat din piața secundară și că va injecta lichiditate în piață prin operațiuni repo – luni, până la ora publicării materialului, nu a ținut o astfel de operațiune.
Curba randamentelor a scăzut mai ales pe scadențele scurte după deciziile BNR de vineri, însă se menține considerabil peste nivelul de la începutul lunii.
De asemenea, randamentele titlurilor de la 3 ani în sus rămân peste nivelurile de la începutul anului.