Banca Națională reduce rata dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5%, la 2%, începând cu 23 martie 2020, și va cumpăra titluri de stat în lei de pe piața secundară, măsură menită să furnizeze lichiditate sistemului bancar și să scadă costurile de finanțare, inclusiv cele ale statului.
Achiziția de titluri de stat din piață este o măsură de relaxare cantitativă aplicată în premieră de banca centrală a României. Recent, Banca Poloniei a anunțat cumpărarea de titluri de stat, tot în contextul epidemiei.
BNR nu furnizează o țintă a volumului de achiziție de obligațiuni suverane, urmând să cumpere "în funcție de necesități", au precizat oficialii băncii centrale. În cazul achiziției de titluri de stat, BNR emite monedă nouă și crește proporțional bilanțul. Spre exemplu, activele Băncii Centrale Europene au crescut de mai bine de trei ori după criza financiară din 2008 ca urmare a achizițiilor de titluri suverane și obligațiuni corporative.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astăzi, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României s‑a întrunit într-o ședință de urgență și a adoptat un pachet de măsuri care ar trebui să atenueze impactul situației generate de epidemia de coronavirus asupra populației și companiilor românești.
În actualul context intern și internațional și în baza informațiilor și analizelor privind evoluțiile macroeconomice și financiare în continuă schimbare, Consiliul de administrație al BNR a hotărât următoarele:
Reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5%, la 2,0 la sută începând cu data de 23 martie 2020;
Îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,5 puncte procentuale de la ±1 punct procentual. Astfel, începând cu 23 martie 2020, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 1,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se reduce la 2,50 la sută, de la 3,50 la sută. Pe acest fond, este de așteptat ca principalele cotații ROBOR să cunoască o ajustare descendentă semnificativă;
CITEȘTE ȘI Anul 2020 ar putea fi anul în care informatizarea ANAF începe să prindă vitezăFurnizarea de lichiditate instituțiilor de credit prin intermediul operațiunilor repo (operațiuni revesibile cu titluri de stat) în vederea asigurării funcționării fluente a pieței monetare și a altor segmente ale pieței financiare;
Cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară în vederea consolidării lichidității structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanțarea în bune condiții a economiei reale și a sectorului public.
CITEȘTE ȘI SARTO bespoke: un nou furnizor de măști de protecție în RomâniaÎn funcție de evoluția situației, Consiliul de administrație este pregătit să decidă și reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și a celei aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit.
Având în vedere gradul ridicat de incertitudine al evoluțiilor economice și financiare, Consiliul de administrație al BNR a hotărât, totodată, suspendarea calendarului ședințelor de politică monetară anunțat anterior, urmând ca ședințele pe probleme de politică monetară să aibă loc ori de câte ori va fi necesar.
Consiliul de administrație al BNR transmite că urmărește cu atenție evoluția situației, deciziile sale având ca obiectiv asigurarea stabilității macroeconomice și buna funcționare a sistemului bancar, a piețelor financiare în folosul populației și companiilor românești.